BiH

OEBS zabrinut: Zaustaviti kriminalizaciju uvreda i klevete

OEBS zabrinut: Zaustaviti kriminalizaciju uvreda i klevete
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | OEBS zabrinut: Zaustaviti kriminalizaciju uvreda i klevete

SARAJEVO - Kao odgovor na nedavno donošenje nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHIR) izrazila je zabrinutost u pogledu njihove usklađenosti sa pravom na slobodu izražavanja.

"Pravo na slobodu izražavanja je ljudsko pravo od ključnog značaja za funkcionalnu demokratsku državu i realizaciju ostalih ljudskih prava i osnovnih sloboda. Potpuno uživanje ovog prava je jedno od temelja slobodnog, demokratskog, tolerantnog i pluralističkog društva, u kojem pojedinci i grupacije s različitim pripadnostima i uvjerenjima mogu iznijeti svoja mišljenja i postići vidljivost marginaliziranih ili nedovoljno zastupljenih kategorija", navodi ODIHR u novoobjavljenoj analizi, koju je zatražila Misija OEBS-a u BiH.

"Imajući na umu negativan uticaj koji zakoni o kleveti mogu imati na slobodu izražavanja, međunarodna tijela za zaštitu ljudskih prava zajedno s predstavnicom OEBS-a za slobodu medija pozvali su države da ukinu sve zakone o kleveti u okviru krivičnog prava", navodi u ovoj pravnoj analizi. 

Kako se dodaje "pravo na zaštitu ugleda je definisano kao osnovno pravo i zaštićeno kao takvo međunarodnim pravom, te se može narušiti klevetom".

"Istovremeno, zakoni o kleveti mogu imati krajnje negativan efekat po uživanje prava na slobodu izražavanja. Zato je važno da se zakoni o kleveti formuliraju na način na koji onemogućavaju potencijalnu zloupotrebu od strane javnih vlasti i, u isto vrijeme, poštuju princip proporcionalnosti", navodi se u analizi. 

ODIHR poziva vlasti da ne nastavljaju sa usvajanjem odredbi koje imaju za cilj kriminaliziranje "uvreda" i "klevete" u Republici Srpskoj. 

U svojoj analizi, Kancelarija predlaže razmatranje niza mogućih alternativa, istovremeno obezbjeđujući da one budu pažljivo osmišljene kako bi se isključile proizvoljne primjene ili zloupotrebe od strane zvaničnika i institucija, te da budu u potpunosti usklađene sa svim međunarodnim standardima ljudskih prava.

Kompletnu analizu možete pronaći ovdje: Hitni komentari na nacrt kaznenih djela protiv časti i ugleda u Republici Srpskoj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije