Kriminalizacija klevete

Kreće krivični progon za izrečeno i napisano

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, čime je preskočena i posljednja "prepreka" da kleveta postane krivično djelo u Srpskoj.

Nije postignuta saglasnost, o kriminalizaciji klevete odlučuje Ustavni sud RS

BANJALUKA – Zajednička komisija Vijeća naroda RS i Narodne skupštine RS nije postigla saglasnost o tome da zakon kojim se kriminalizuje kleveta ne stupi na snagu.

Eksperti UN-a pozvali vlasti Srpske da ukinu kriminalizaciju klevete

ŽENEVA – Eksperti UN-a za ljudska prava pozvali su danas vlasti u Republici Srpskoj da ukinu izmjene Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje kleveta te obezbijede poštovanje prava na slobodu izražavanja.

Vopke Hekstra: Kriminalizacija klevete potkopava osnovna prava

BANJALUKA - Osuđujem usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS, objavio je Vopke Hekstra, zamjenik predsjednika nizozemske vlade i ministar spoljnih poslova.

Kuća ljudskih prava: Građani mogu krivično odgovarati zbog bezazlene šale

BANJALUKA - Usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u Republici Srpskoj od strane Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja dodatno neprimjereno, nepotrebno, loše i preširoko definisano ograničavanje slobode izražavanja i iskazivanja slobodnog mišljenja i svakako je veliki korak unazad u napretku ka slobodnom i demokratskom društvu, saopšteno je danas iz Kuće ljudskih prava Banjaluka.

OHR: Ponovna kriminalizacija klevete napad na prava građana Srpske

​SARAJEVO - Izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojima se ponovo kriminalizuje kleveta predstavljaju napad na građanske slobode, što je karakteristično za autoritarne režime, saopštili su iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Ambasada SAD u BiH o kriminalizaciji klevete u RS: Korak dalje na putu ka autoritarizmu

SARAJEVO - Današnje usvajanje zakona u Republici Srpskoj koji kriminalizuje klevetu ugrožava mogućnost građana da slobodno govore, a nezavisnih medija da izvještavaju istinu, ugrožavajući demokratiju BiH i njenu evroatlantsku budućnost, ocijenila je Ambasada Sjedinjenih Država u BiH.

Vukelić o usvajanju kriminalizacije klevete: Ovo nije kraj borbe

BANJALUKA - Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, rekao je da je 47 narodnih poslanika skupštinske većine poručilo da im je važniji tvit predsjednika Republike nego pozivi i apeli UN, EU, i drugih organizacija koje su apelovale da se ovakav zakon ne usvaja.

Dunja Mijatović za "Nezavisne": Kriminalizacija klevete guši javnu debatu i vodi u autocenzuru

Ako Narodna skupština Republike Srpske u Krivični zakonik uvede klevetu, došlo bi do regresije iz situacije u kojoj se kleveta tretira u građanskom pravu i doprinijelo bi daljem pogoršanju ionako nepovoljnog ambijenta za rad novinara i slobode izražavanja u širem smislu, kaže u pisanom intervjuu za "Nezavisne novine" Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava u Savjetu Evrope u Strazburu.

DEMOS predložio da se prolongira usvajanje kriminalizacije klevete

BANJALUKA - Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba DEMOS, je rekla daće njen klub predložiti zaključak da se donese novi zakon o medijima kojim bi bilo riješeno pitanje portala bez impresuma, za koje je rekla da iznose najviše neistina a koji nikom ne odgovaraju.

Poslanici odbili skidanje tačke o kriminalizaciji klevete s dnevnog reda

BANJALUKA – Narodna skupština RS odbila je prijedlog poslanice SDS-a Maje Dragojević Stojnić da se krimnalizacija klevete skine s dnevnog reda.

Protesti u Banjaluci: Novinari pozvali vlast da odustane od kriminalizacije klevete (FOTO/VIDEO)

BANJALUKA - Novinari, medijski radnici, predstavnici civilnog sektora i građani, okupili su se jutros na Trgu Krajine u Banjaluci, odakle su se u znak protesta uputili do Narodne skupštine koja će na današnjoj sjednici raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika RS, a kojim se kao krivično djelo u Srpskoj uvodi kleveta.

Novinarima zabranjuju da objave dokaze o kriminalu

​BANJALUKA - Svaki novinarski izvještaj relevantan je ako je potkrijepljen dokazima o, primjera radi, kriminalu, ali će, bude li u ovoj formi usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, medijskim radnicima biti onemogućeno da objave dokumente do kojih dođu svojim kanalima dok za to ne dobiju odobrenje upravo onih koji su te dokumente potpisali ili sastavili.

Ministarstvo pravde uputilo u proceduru izmjene Krivičnog zakonika

BANJALUKA – Ministarstvo pravde Republike Srpske će na sljedećoj sjednici Narodne skupštine u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog zakona kojim je predviđena kriminalizacija klevete.

OEBS zabrinut: Zaustaviti kriminalizaciju uvreda i klevete

SARAJEVO - Kao odgovor na nedavno donošenje nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHIR) izrazila je zabrinutost u pogledu njihove usklađenosti sa pravom na slobodu izražavanja.