Društvo

Kuća ljudskih prava: Građani mogu krivično odgovarati zbog bezazlene šale

Kuća ljudskih prava: Građani mogu krivično odgovarati zbog bezazlene šale
Foto: N.N. | Kuća ljudskih prava: Građani mogu krivično odgovarati zbog bezazlene šale

BANJALUKA - Usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u Republici Srpskoj od strane Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja dodatno neprimjereno, nepotrebno, loše i preširoko definisano ograničavanje slobode izražavanja i iskazivanja slobodnog mišljenja i svakako je veliki korak unazad u napretku ka slobodnom i demokratskom društvu, saopšteno je danas iz Kuće ljudskih prava Banjaluka.

Skupštinska većina izglasala je vraćanje klevete u okvire krivičnog zakonodavstva, uprkos jasnim i agrumentovanim stavovima i protestima medijske zajednice, organizacija civilnog društva u zemlji i inostranstvu, međunarodnih institucija, te građana i građanki.

"Jasna je namjera nosilaca vlasti u Republici Srpskoj da donošenjem ovakvog zastarjelog i rigoroznog zakona uguši svaku vrstu kritike i svaku vrstu drugačijeg mišljenja, koje dolaze od strane medija, aktivista/kinja i građana/ki", dodaje se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava ističe da je posebno opasno donošenje ovakvog zakona u društvu mlade demokratije i slabih i nedovršenih institucija, gdje je pravosuđe jedna od najslabijih karika podložna političkim pritiscima.

"Ova odluka ugrožava ne samo novinare/ke, već i svakog građanina/ku, da izraze bilo kakvu kritiku na društvenim mrežama ili javnom mjestu, pa čak i u stanovima ili restoranima, jer mogu krivično odgovarati zbog kritike, vica ili naizgled bezazlene šale", ističu u saopštenju i dodaje:

"Ovim represivnim izmjenama se guše građanske slobode, mogu lako dovesti do cenzure i autocenzure, i odvraćanja građana i građanki od korišćenja slobodnog izražavanja. Usvojene izmjene su još jedan korak ka autokratiji i diktaturi".

Ovaj zakon nije u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, pa će Kuća ljudskih prava Banja Luka, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima, preduzeti sve raspoložive pravne mjere da pokažemo da ovakvom zakonu nije mjesto u pravnom sistemu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije