Društvo

Protesti u Banjaluci: Novinari pozvali vlast da odustane od kriminalizacije klevete (FOTO/VIDEO)

Protesti u Banjaluci: Novinari pozvali vlast da odustane od kriminalizacije klevete (FOTO/VIDEO)
Foto: Dražan Pozderović | Protesti u Banjaluci: Novinari pozvali vlast da odustane od kriminalizacije klevete (FOTO)

BANJALUKA - Novinari, medijski radnici, predstavnici civilnog sektora i građani, okupili su se jutros na Trgu Krajine u Banjaluci, odakle su se u znak protesta uputili do Narodne skupštine koja će na današnjoj sjednici raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika RS, a kojim se kao krivično djelo u Srpskoj uvodi kleveta.

Novinari će uoči početka same sjednice, koja bi trebala početi u 10 časova još jednom poslati poruku da se hitno odustane od namjere da se kriminalizuje kleveta u Srpskoj.

"Drago mi je da vidim ovoliko ljudi, jer jer radni dan, ljudi imaju obaveze.  Dvije decenije je Republika Srpska bila ispred regiona, čak i ispred FBiH, jer je dekriminalizovala klevetu i bili smo ponosni na to. Sada vlast želi da to vrati. Oni su okrenuli leđa Ujedinjenim nacijama, OEBS- u, udruženjima novinara iz svijeta i poručili da ih ne interesuje šta mi mislimo. Oni žele da zaštite sebe i svoje interese", izjavio je na Trgu Krajine Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka

Vukelić je pozvao vladajuću većinu da ne usvaja zakon. 

"Nemojte da vas se vaši potomci sjećaju po tome", rekao je, te dodao:

"Tačno je da u Nacrtu zakona nema uvrede i da su smanjili kazne. Ali oni donose zakon prema kome nećemo smjeti napisati da je neki ministar zaposlio svoju rodbinu negdje, nećemo smjeti reći nešto što im se ne sviđa ni u kafani. To je zastrašujuće. Još jednom pozivam poslanike da odbace ovaj zakon. Pozivam Vladu Srpske da povuče ovaj zakon da dnevnog reda. Građanima poručujemo da je ovo njihova borba. Ako ovo prođe u četvrtak da li možemo očekivati da se zabrani sloboda kretanja".

Protestima prisustvuju i poslanici opozicije iz SDS, PDP i Liste za pravdu i red.

Među okupljenim su i lideri tih stranaka Milan Miličević, Branislav Borenović i Nebojša Vukanović.

Vukelić je naglasio da je tačno da u pojedinim državama postoji ovaj zakon, ali da za njega ne bude krivična odgovornost.

"Kleveta je već sankcionisana postojećim zakonom u građanskoj parnici. Sad žele da nas gone krivično, da nam mogu uzeti pasoš i zabraniti kretanje. Sloboda i javno mišljenje nije zločin. Sloboda za Srpsku", zaključio je Vukelić.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparensi internešenala u BiH kazala je da je ovo posljednji pokušaj da se utiče na narodne poslanike u parlamentu Srpske.

"Da odustanu i povuku izmjene Krivičnog zakonika RS koji je direktno usmjeren na gušenje slobode govora. Ne pričamo mi ovdje o krimilizaciji klevete koja će uticati na novinare, medije, civilno društvo, već na odredbe koje će potpuno ugušiti slobodu govora svakoga građanima Republike Srpske a i šire, jer će onemogućiti svakoga da iznese svoje mišljenje, da iznese neke informacije koje mogu na nekoga uticati, a da pri tome budu predmet krivičnog progona", naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije