BiH

OHR: Ponovna kriminalizacija klevete napad na prava građana Srpske

OHR: Ponovna kriminalizacija klevete napad na prava građana Srpske
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | OHR: Ponovna kriminalizacija klevete napad na prava građana Srpske

​SARAJEVO - Izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojima se ponovo kriminalizuje kleveta predstavljaju napad na građanske slobode, što je karakteristično za autoritarne režime, saopštili su iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Oni poručuju da se izmjenama zakona ograničava sloboda govora i sužava prostor za građansko djelovanje, što su temelji demokratskog društva.

"Ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj organima vlasti daje mogućnost da guše i cenzuriraju medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ušutkaju neistomišljenike. Čak i bez drakonskih sankcija, ovim izmjenama se otvara put za upitne krivične postupke i degradaciju slobode i demokratije na štetu građana Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Iz OHR-a dodaju i da ove izmjene takođe predstavljaju korak unazad na putu ka članstvu BiH u EU, jer nisu u skladu sa 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

"OHR će pažljivo pratiti ovu temu, sa čvrstim uvjerenjem da, u demokratskom društvu, građani trebaju biti u mogućnosti slobodno izraziti svoje mišljenje i onda kada to mišljenje nije u skladu sa zvaničnim politikama vlasti. Takođe će biti u bliskom kontaktu sa svim relevantnim međunarodnim akterima u vezi s ovim pitanjem", stoji u reakciji na odluku Narodne skupštine RS, te se još dodaje:

"Zaštita slobode izražavanja i slobode mišljenja, kao i neometana sloboda medija da izvještavaju o činjenicama, temeljni su aspekti Ustava BiH, te tako i Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije