BiH

Procurile informacije o sastavu buduće Vlade FBiH: Mijatović ministar policije FBiH

Procurile informacije o sastavu buduće Vlade FBiH: Mijatović ministar policije FBiH
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Procurile informacije o sastavu buduće Vlade FBiH: Mijatović ministar policije FBiH

SARAJEVO - Formiranje nove Vlade FBiH trebalo bi da se, kako najavljuju politički akteri, dogodi narednih dana, a informacije o imenima pojedinih ministara koji će sjediti u kabinetu budućeg federalnog premijera Nermina Nikšića već su procurile.

Podsjećamo, HDZ i stranke "osmorke" su prošle sedmice u Mostaru dogovorili podjelu resora i program nove Vlade FBiH. Ono što se zna je da će HDZ dobiti šest, a "osmorka" deset ministarstava, a stranke su do večeras trebale da dostave svoje prijedloge.

HDZ-u su pripali Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo transporta i komunikacija, Ministarstvo kulture i Ministarstvo prostornog uređenja.

Kako pišu federalni mediji, SDP-u će pripasti Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i kandidat je Nerin Dizdar, dok bi prvi čovjek policije trebalo da bude Vojin Mijatović.

Almin Hopovac trebalo bi da sjedne u fotelju ministra obrazovanja, a Vedran Lakić bi trebalo da preuzme Ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta.

Ministarstvo okoliša i turizma pripalo je Našoj stranci i njihov kandidat je Nasiha Pozder, dok bi Ministarstvo za rad i socijalnu politiku trebalo da vodi Adnan Delić iz Naroda i pravde.

Stranci za Bosnu i Hercegovinu pripala su dva ministarstva, i to energije, rudarstva i industrije, te pitanja boraca i invalida.

Prvo ministarstvo bi trebalo da vodi Adisa Bubalo, a drugo Hasan Handžić.

NES će kao i Stranka za BiH voditi dva ministarstva. Zuhad Porčić je kandidat za Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, dok je Anel Kljako predložen kao prvi čovjek Ministarstva trgovine.

Predsjednica FBiH Lidija Bradara razgovarala je danas sa potpredsjednicima Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem o imenovanju Vlade FBiH, te ih informisala da će danas donijeti odluku o imenovanju i dostaviti im je na saglasnost. Ustavni rok za imenovanje ističe naredne sedmice. 

"Potpredsjednik Stojanović je najavio svoju saglasnost, dok je potpredsjednik Lendo ostao pri dosadašnjem stavu", saopšteno je iz Kabineta predsjednice FBiH.

Na sastanku je razgovarano i o drugim temama vezanim za funkcionisanje FBiH, kao i o nekim tehničkooperativnim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije