BiH

Vlada RS: Zabrinjavajuća pristrasnost Ustavnog suda BiH

Vlada RS: Zabrinjavajuća pristrasnost Ustavnog suda BiH
Foto: Arhiva | Vlada RS: Zabrinjavajuća pristrasnost Ustavnog suda BiH

BANJALUKA - Ekspresnim udovoljavanjem zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali i otvorenim nagovještajima o tome kakva će biti odluka suda, a prije nego što je na i donsena, Ustavni sud je, prije svega, pokazao zabrinjavajući stepen nesamostalnosti i neskrivene pristrasnosti u odlučivanju.

Ovo su saopšteno iz Vlade Republike Srpske nakon što je Ustavni sud BiH donio privremenu odluku i van snage stavio Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske. 

Iz Vlade Srpske saopštili su da je ta odluka više nego očigledno donesena pod snažnim uticajem međuanrdonnih uticaja moći, koji evidentno, diktiraju mišljenje većine u Ustavnom sudu. 

Takođe, ukazali su i da je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima bio motivisan nastojanjem da se zaštiti zdravlje stanovništva Republike Srpske u situaciji dok se zdravstveni sistem suočavao sa dramatičnim posljedicama nerazumne odluke Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja je, u jeku pandemije korona virusa, urgrozila zdravlje pacijenata u bolnicama širom Republike Srpske. 

"Sve što je uslijedilo nakon toga, uključujući i nepravedno sankcionisanje Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i i najnoviju odluku Ustavnog suda, ukazuje da se radi o međusobno koordinisanim odlukama centara moći, koji djeluju iz ugla sopostvenih interesa,  ne interesa stanovništva Republike Srpske i BiH", naveli su u Vladi Republike Srpske.


Povezana vijest: Ustavni sud BiH: Zakon o lijekovima Republike Srpske van snage

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije