Društvo

Cvijanović: 25.000 testova stiže za par dana

Cvijanović: 25.000 testova stiže za par dana
Foto: Arhiva | Cvijanović: 25.000 testova stiže za par dana

BANJALUKA - Nabavka 25.000 dodatnih testova za otkrivanje virusa korona stiže za par dana, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Ponovila je da je broj zaraženih od virusa korona, koji je u RS trenutno 90, vjerovatno znatno veći, jer nisu svi građani testirani, ali i da je vjerovatno mnogo onih koji nemaju nikakve simptome a moguće da su pozitivni na virus korona.

Navela je da je Republika Srpska od prvih u regionu reagovala preventivno na širenje virusa korona. Da su donesene preventivne i rigorozne mjere.

Zahvalivši se građanima Srpske koji zajedno sa institucijama pomažu da se prevaziđe ova kriza, Cvijanovićeva je pozvala sve da ostanu u kućama, jer u ovom trenutku, prioritet svih prioriteta jeste da se u maksimalnoj mjeri sačuva javno zdravlje u Republici Srpskoj, a to znači živote građana, u prvom redu najstarijih stanovnika i hroničnih bolesnika, koji su najugroženiji, kao i zdravstveni sistem u cjelini.

Ukazala je da je to osnovni cilj Srpske i njenih institucija u narednim sedmicama.

"Da bismo olakšali posao našim zdravstvenim radnicima i smanjili broj fatalnih ishoda u našoj zajednici, jedini način jeste da izbjegavamo socijalne kontakte ili da ih smanjimo na najmanji mogući nivo onda kad su nužni, ali i tada uz strogo pridržavanje uputstava nadležnih organa", naglasila je predsjednik Republike.

Ona je ukazala da su svi građani Republike Srpske, bez izuzetka, dužni da se striktno pridržavaju svih uputstava, kako situacija u narednih nekoliko dana ili sedmica ne bi izmakla kontroli, kao što se to moglo vidjeti u nekim daleko razvijenijim evropskim državama.

"Pred nama je nekoliko teških sedmica, moguće i mjeseci. Od nas samih zavisi kako ćemo izaći iz ove situacije. Jedini način je da izbjegnmo socijlne kontakte. Ogroman broj građana je disciplinovan, a zbog onih koji nisu smo pojačali mjere", kazala je Cvijanović.

Dodala je da se apeluje na građane da se pridržavaju uputstava nadležniih.

Kako je navelo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS na svojoj Facebook stranici, u Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 90 slučajeva pozitivnih na novi virus korona (Banja Luka - 64, Laktaši – 6, Čelinac – 3, Kneževo – 3, Bijeljina – 3, Kozarska Dubica – 2, Prnjavor – 2, Modriča – 2, Prijedor – 1, Gradiška – 1, Ribnik – 1, Derventa - 1, Srbac – 1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije