Društvo

Fond finansira zdravstvene usluge za sve građane i tokom vanredne situacije

Fond finansira zdravstvene usluge za sve građane i tokom vanredne situacije
Foto: Arhiva | Fond finansira zdravstvene usluge za sve građane i tokom vanredne situacije

BANJALUKA - Fond zdravstvenosg osiguranja Republike Srpske saopštio je da, i dok traje vanredna situacija, nastavlja da finansira zdravstvene usluge za sve građane u javnim zdravstvenim ustanovama, bez ovjeravanja zdravstvene knjižice.

"Finansiranje zdravstvenih usluga za sve građane će trajati sve do okončanja vanredne situacije u Republici Srpskoj", navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon toga, Fond nastavlja da finansira zdravstvene usluge za osigurana lica u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom.

"Međutim, apelujemo na građane u cilju smanjenja gužvi i sprečavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu da ne moraju odmah po ukidanju vanredne situacije da dolaze u poslovice Fonda kako bi ovjerili zdravstvene knjižice. Ovo je prilika da podsjetimo građane da se zdravstvena knjižica ovjerava po potrebi, dakle ne mora  svakog mjeseca, jer prava iz zdravstvenog osiguranja postoje u kontinuinetu nezavisno  od redovne ovjere zdravstvenih knjižica", pojašnjavaju iz Fonda.

Kako navode, osim toga, mnoge zdravstvene ustanove imaju tehničku mogućnost da uvidom u poslovni sistem Fonda provjere da li se osiguraniku u kontinuitetu uplaćuju doprinosi, u slučaju da se desi da osiguranik kod sebe nema zdravstvenu knjižicu.

"Takođe, svaki osiguranik na internet stranici FZO RS može provjeriti da li se za njega redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje", navedeno je u saopštenju.

Podsjećaju da Fond od 13. marta prateći mjere i preporuke Vlade RS u cilju sprečavanja širenja virusa korona za svo stanovništvo (osigurane i neosigurane) finansira zdravstvene usluge bez ovjeravanja zdravstvenih knjižica. 

Kako dodaju, ova mjera je samo jedan od preduzetih mjera nadležnih u Republici Srpskoj, a sve u cilju da se širenje virusa korona u zajednici stavi pod kontrolu, ali i da se stimulišu građani da prijavljuju simtome i javljaju ljekaru. 

Takođe, Fond uz poštovanje higijensko – epidemiološkim sve usluge iz obaveznog zdarvstvenog osiguranja sprovodi nesmetano i u punom kapacitetu.  

"Naši osiguranici sve infromacije o radu Fonda mogu da dobiju i od naših zaštitnika prava. Imena i prezimena sa brojevima telefona zaštitnika prava dostupni su  na internet stranici Fonda, a možete za više informacija pozvati i centralni broj telefona zaštitnika prava 051 226 870", zaključili su u saopštenju.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije