Društvo

Infektolog Ednan Drljević: Medicinari pokazali zavidno znanje i iskustvo

Infektolog Ednan Drljević: Medicinari pokazali zavidno znanje i iskustvo
Foto: N.N. | Infektolog Ednan Drljević: Medicinari pokazali zavidno znanje i iskustvo

Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, ocijenio je da je borba protiv virusa korona u posljednjih 12 mjeseci protekla dobro.

Istakao je da zdravstveni radnici u BiH koji se bore s pandemijom kovida-19 posljednjih godinu dana mogu parirati rame uz rame s evropskim medicinarima.

"Medicinski radnici su zaista pokazali primijenjeno znanje i iskustvo. Nisu bili ništa lošiji od medicinskih radnika iz zemalja regiona, ali i Evrope", rekao je Drljević.


Pročitajte i ovo:


Mišljenja je da su pojedini centri u BiH zaista pokazali da se mogu nositi s pandemijom.

"To su prije svega centri koji imaju dobre odjele intenzivne njege, koji su, posebno u posljednjih četiri ili pet mjeseci, pokazali kvalitet i dobre rezultate", kazao je Drljević.

Dodao je da BiH ima nešto veći broj smrtnih slučajeva, ali da smatra da to nije zbog virusa korona, već zbog toga što medicinari zbog borbe s pandemijom ne mogu pružiti usluge drugim pacijentima.

Istakao je da male doze vakcina koje stižu u BiH nisu dovoljne da se stvori kolektivni imunitet.

"Već u decembru prošle godine trebalo je da počnemo vakcinaciju, da već sada završimo imunizaciju oko 30 odsto stanovništva. Ako nastavimo vakcinisati periodično mali broj osoba, to je kontraproduktivno, jer će oni koji su preboljeli kovid-19 početi gubiti antitijela dok se sprovede vakcinacija", naveo je Drljević, dodajući da će na ovaj način biti nešto teže postići imunitet krda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije