Društvo

Ispaljeno duplo manje protivgradnih raketa nego lani

Ispaljeno duplo manje protivgradnih raketa nego lani
Foto: N.N. | Ispaljeno duplo manje protivgradnih raketa nego lani

BANJALUKA, GRADIŠKA - Da je ove godine vremenska nepogoda grad nanijela manje štete poljoprivrednim površinama, govori i podatak da je ispaljeno tek 347 protivgradnih raketa tokom ovogodišnje protivgradne sezone do danas, rekao je za "Nezavisne novine" Tihomir Dejanović, direktor "Protivgradne preventive RS".

Naime, kako kaže, ove godine zabilježeno je odstupanje od prosjeka koji godinama unazad iznosi oko 750 ispaljenih raketa u sezoni, a razlog tome je što nije bilo jakih razvoja gradonosnih oblaka.

"Do danas smo imali 31 dan s aktiviranjem sistema i izlascima strijelaca na protivgradne stanice, od čega smo rakete ispaljivali u toku 15 dana, tokom kojih je ispaljeno 347 raketa", ističe Dejanović.

Kako kaže, za zaštitu od grada trenutno na stanju imaju 1.494 protivgradne rakete, a naručen je kontingent od 200 dodatnih raketa, što bi trebalo da bude dovoljno do kraja ove sezone.

"U ovu sezonu ušlo se sa 1.821 protivgradnom raketom, a do kraja maja nabavili smo još 1.100 protivgradnih raketa, za šta je sredstva na vrijeme obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS", kazao je Dejanović.

Kako ističe, do kraja sezone imaju dovoljno raketa za RS, a planirana je nabavka još 400 raketa za FBiH i Brčko distrikt, što će, kako kaže, sasvim zadovoljiti potrebe u sezoni.

"Na 1.300.000 hektara branjenog prostora raspoređene su 182 klasične protivgradne stanice sa strijelcima, 81 automatska stanica i 35 generatora srebrnog jodida", dodao je Dejanović.

Ovogodišnja sezona protivgradne zaštite počela je 15. aprila na području 31 opštine, 29 iz RS te Brčko distrikta i Gradačca u FBiH.

"Novina je da će od 1. avgusta u sistem biti uključena opština Milići sa četiri klasične protivgradne stanice, te opštine sa sjevernog dijela Tuzlanskog kantona Lukavac i Srebrenik sa po šest klasičnih protivgradnih stanica i Čelić sa tri klasične protivgradne stanice", kazao je Dejanović.

Ističe da će nakon toga završiti i uspostavljanje sistema protivgradne zaštite na području opština Šipovo, Ribnik i Kneževo sa ukupno 13 klasičnih stanica, čime će, kako kaže, protivgradnom zaštitom pokriti kompletan sjeverozapadni dio RS.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da su ove godine manji naleti gradonosnih oblaka te da je tako manja i šteta.

"Ne znamo još u kojem je to tačno obimu, ali je šteta svakako manja te mi u Savezu imamo i manje prijava poljoprivrednih proizvođača da su pretrpjeli štetu. Svakako da dosadašnjim stanjem u ovoj godini što se tiče štete od grada možemo biti zadovoljni, posebno imajući u vidu činjenicu da zemlje u okruženju imaju strašne probleme", rekao je Marinković za "Nezavisne novine".

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, koji ima voćnjake u Gradišci, rekao je za "Nezavisne novine" da na njihovom području nije bilo štete od grada.

"Tome je mnogo doprinijela i 'Protivgradna preventiva RS', koja je pravovremeno dejstvovala u situacijama kada je bilo nevremena", zaključuje Dojčinović.

FAKTI

182 klasične protivgradne stanice sa strijelcima

81 automatska stanica

35 generatora srebrnog jodida

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije