Društvo

Konferencija o uvođenju jedinstvenog QR koda BiH do kraja januara

Konferencija o uvođenju jedinstvenog QR koda BiH do kraja januara
Foto: viarami/Pixabay | Konferencija o uvođenju jedinstvenog QR koda BiH do kraja januara

BANJALUKA - BiH bi već krajem januara ove godine mogla biti jedan korak bliže jedinstvenom kovid sertifikatu, jer je Ministarstvo civilnih poslova BiH izradilo Nacrt sporazuma, a krajem ovog mjeseca se očekuje konferencija nadležnih ministarstava zdravlja u BiH.

Kako su u Ministarstvu civilnih poslova BiH rekli za "Nezavisne novine", pripremljen je Nacrt sporazuma kojim bi bilo riješeno ovo pitanje.

"Nacrt je Ministarstvo civilnih poslova BiH dostavilo svim nadležnim institucijama na mišljenje. Nakon što mišljenja budu prikupljena biće održana konferencija ministara za oblast zdravstva", naveli su u Ministarstvu civilnih poslova BiH, dodajući da očekuju da bi to moglo biti do kraja prvog mjeseca 2022. godine.

Podsjećamo da je Savjet ministara BiH u decembru prošle godine dao saglasnost Ministarstvu civilnih poslova za iskazivanje interesa za priključenje BiH sistemu EU digitalnih kovid potvrda.

Kako su tada u Savjetu ministara BiH saopštili Agencija za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) bi trebalo da bude nosilac tehničkog rješenja za izradu kovid propusnica.

"Cilj je da izdate kovid potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz BiH da nesmetano putuju po zemljama Evrope i svijeta", naveli su tada u Savjetu ministara BiH.

Kako su "Nezavisne novine" ranije pisale, vlasti u BiH nisu mogle naći jedinstveno rješenje za izdavanje kovid propusnica koje bi bile prepoznate na granicama stranih zemalja.

Tada su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS istakli da Evropska unija od trećih zemalja ne traži "jedinstvenu potvrdu" koju izdaje jedna organizacija, već je dala preporuke za unificiranu potvrdu, koja u svim državama ima iste podatke i digitalne elemente.

Te su tako napomenuli, kada je riječ o ideji da se u ispunjavanje uslova za izdavanje digitalne potvrde o vakcinaciji, prebolovanoj bolesti i rezultatima testiranja uključi IDDEEA, da je ta agencija zadužena za izradu ličnih karata i pasoša i da nema nikakvu nadležnost u bilo kojem obliku da učestvuju u procesu prikupljanja, obrade i razmjene zdravstvenih podataka, a pogotovo ne za izdavanje zdravstvenih potvrda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije