Društvo

Odblokiran rad Komisije za lijekove

Odblokiran rad Komisije za lijekove
Foto: N.N. | Odblokiran rad Komisije za lijekove

BANJALUKA, SARAJEVO - Rad Komisije za lijekove pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH je odblokiran te će se članovi ovog tijela sastati do kraja mjeseca i nastaviti s radom.

Informaciju je danas "Nezavisnim" potvrdio Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove, navodeći, međutim, da su neriješena ostala neka druga bitna pitanja.

"Što se tiče imenovanja direktora i zamjenika i stručnog vijeća, sve je ostalo na istom", rekao je Zolak.

I predsjednik Sindikata Agencije Ramo Rustemović potvrdio je ovu informaciju, koja će u konačnici značiti nastavak registracije lijekova u BiH (koja direktno zavisi od rada Komisije).

Rustemović pak vjeruje da bi i problem imenovanja menadžmenta Agencije te formiranja stručnog tijela uskoro mogao da bude riješen.

"Ministar civilnih poslova Adil Osmanović je obećao da će uskoro posjetiti našu kontrolnu laboratoriju. Također je obećao da će riješiti pitanje imenovanja direktora i zamjenika, kao i formiranja stručnog vijeća", navodi Rustemović.

Na istup poslanika Nermine Kapetanović (SDA), koja je u ponedjeljak prozvala Agenciju "zbog nerada Komisije", ističući da će neko morati odgovarati "zbog nemogućnosti pristupa pacijenata grupi lijekova za liječenje karcinoma", Rustemović konstatira da Kapetanovićeva "vjerovatno nije upoznata sa ovom problematikom".

"Taj problem je, dakle, već riješen, a sam problem, kao što je poznato, i nije bio do nas", naveo je Rustemović.

Naime, Kapetanovićeva je na konferenciji za novinare ustvrdila da na registraciju čeka 200 lijekova "zbog nezasjedanja Komisije", te da su među tim lijekovima "oko 20 onih jako značajnih koje čekaju životno ugroženi pacijenti s najtežim dijagnozama poput karcinoma pluća i dojke, kao i grupe bolesnika sa hepatitisom C i drugim hroničnim oboljenjima".

Podsjećanja radi, registracija lijekova u BiH bila je blokirana od maja ove godine jer Vijeće ministara mjesecima nije donosilo odluku na osnovu koje bi Agencija plaćala mjesečnu naknadu članovima Komisije za lijekove. Iz tog razloga Komisija nije zasjedala, registracija lijekova je bila blokirana te je napravljena velika šteta po državni budžet i kompanije koje se bave farmacijom. Sve vrijeme Agencija i Vijeće ministara su prebacivali odgovornost jedni na druge, a u međuvremenu je direktor Zolak, dokumentirajući svoj stav, pojasnio da Agencija radi isključivo u skladu sa zakonom. Tada je pojasnio da neće potpisati rješenje za određivanje naknada Komisiji "sve dok Vijeće ministara ne donese podzakonski akt u formi odluke", što je, kako je naveo, njihova zakonska dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije