Društvo

Operacija nada za dječaka Hajru Mušića iz Sanskog Mosta

Operacija nada za dječaka Hajru Mušića iz Sanskog Mosta
Foto: N.N. | Operacija nada za dječaka Hajru Mušića iz Sanskog Mosta

SANSKI MOST - Kako bi se omogućilo da se obavi operacija sedmogodišnjeg dječaka Hajre Mušića iz Sanskog Mosta, koji od rođenja ima teški deformitet kičme, organizovana je humanitarna akcija koja je još u toku.

Prema riječima Ermina Karića, jednog od organizatora akcije, nedavno se ukazala iznenadna mogućnost da se pomogne ovom mališanu i omogući normalno djetinjstvo.

"Sve je počelo zahvaljujući medicinskim radnicima iz Sanskog Mosta koji su zaposleni na jednoj klinici u Minhenu. Poslali smo liječničke nalaze i tamo su procijenili kako bi mogli pomoći mališanu", kaže Karić.

Dodaje kako bi se operacijom omogućila ugradnja dijela vještačke kičme i kukova. Ukoliko operativni zahvat i rehabilitacija budu uspješni, dječak bi mogao prohodati.

On je naveo da predračun za operaciju iznosi 31.000 eura, a tokom dosadašnje humanitarne akcije prikupljen je značajan iznos.

Inače, dječak je rođen s teškim deformitetom kičme zbog čega nikad nije prohodao, a ne pohađa ni školu.

Njegovi roditelji Meksudin i Zlatija Mušić kažu kako to nije moguće jer mališan zahtijeva intenzivnu i cjelodnevnu brigu i zaštitu. Porodica Mušić je iz sela Modra, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, ali već godinama žive u alternativnom smještaju u jednoj zgradi u mjestu Fajtovci.

Supružnici imaju još dvoje djece, 15-godišnjeg dječaka i šestogodišnju djevojčicu, a porodica preživljava od skromne mjesečne invalidnine koja stiže na ime njihovog mališana.

"Tokom trudnoće nije bilo nikakvih problema, sve je bilo u redu, ali se situacija iskomplikovala tokom poroda pa je Hajro rođen s deformisanom kičmom. Odmah je upućen u Klinički centar Sarajevo, gdje je proveo dva mjeseca, a posljednjih sedam godina neprestano smo po zdravstvenim ustanovama", kaže mališanova majka. Roditelji ga dva puta sedmično vode u Dom zdravlja u Sanskom Mostu, gdje se podvrgava fizio-tretmanima.

I pored životnih nedaća koje su ga zadesile, Hajro je, kažu otac i majka, živahan dječak.

"Nikada nije stao na noge, ali je pun volje za životom. Neumoran je u igri, neprestano puže i istražuje po kući, jednostavno sve ga zanima", kažu roditelji. Svi koji žele pomoći malom Hajri i omogućiti njegovu operaciju mogu to učiniti uplatom novčanih sredstava na žiro račun: 199-044-60564037-45 kod Šparkase banke ili više informacija mogu dobiti na broj telefona 064/41-39-125.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije