Društvo

Pratite nas na Google news

Prikupljen novac za liječenje Banjalučanina: Od Dodika 50.000 KM

Prikupljen novac za liječenje Banjalučanina: Od Dodika 50.000 KM
Foto: N.N. | Peđa je spasen: Od Dodika 50.000 KM za liječenje Banjalučanina
N.N.

Dragi prijatelji, uspjeli smo, naš Peđa je spasen! Ovim je riječima glumac Goran Jokić, domaćin upravo završene humanitarne večeri, objavio da je prikupljeno svih 75.000 evra za liječenje Predraga Peđe Duronjića.

"Saznavši za lavovsku borbu mladog Banjalučanina, srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, obezbijedio je da se Peđi doznači 50.000 KM, koliko mu je do ovog trenutka nedostajalo da plati transplantaciju bubrega i pankreasa na prestižnoj klinici u Padovi", saopštio je Jokić.

Ova vijest je bila iznenađenje za sve, pa i za Peđu i njegove najbliže, majku Milju i brata Živorada, koji su mu odmah poletjeli u zagrljaj, plačući od sreće.

"Ovo je nevjerovatno. Ovo je za mene sve. Ovo je novi život, sreća zdravlje", rekao je Peđa, ne propuštajući priliku da se zahvali svima koji su podržavali njegovu borbu za život.

Ni gosti humanitarne večeri u banjalučkom restoranu Akvana, među kojima je bio i direktor Banskog dvora Mladen Matović, nisu mogli sakriti suze. Peđa će već za nekoliko dana na put u Italiju, na transplantaciju, koja će mu, takoreći u posljednjem trenutku, spasti život i zdravlje.

Od desete godine Peđa se bori sa teškim oblikom dijabetesa, koji mu je iz godine u godinu narušavao zdravlje, uprkos borbi njegovih roditelja, da svom sinu obezbijede najbolje moguće liječenje. Ali, bolest je bila neumoljiva. Podmukli ubica mu je narušio vid, tako da je izgubio lijevo oko, potom je napao bubrege, mišiće, pankreas. I desilo se najgore: prvo su mu otkazali bubrezi, zbog čega svaki drugi dan mora provesti 4,5 sata na dijalizi, a na kraju je zatajio i pankreas.

Ispostavilo se da je transplantacija jedini izlaz, ali trasplantacija ovih organa je zahtjevan, komplikovan i za naše prilike izuzetno skupo poduhvat. Ipak, Peđa je bio odlučan da savlada i tu prepreku i krenuo je sa prijateljima u akciju za prikupljanje novca. U tome mu je, kaže mnogo pomogao njegov prijatelj Brane Čovičković, koji je vodio humanitarnu akciju. Zato je Peđa večeras, nakon srećne vijesti, prvo zagrli majku i brata, a potom mu je prva želja bila da se slika sa Branom.

"Brane mi je mjesecima glavni oslonac, bez njega se sve ovo večeras ne bi desilo", rekao je Peđa.

Uskoro Peđa putuje u Italiju, na posljednje pretrage. Kada se pojavi odgovarajući donor, liječenje u Italiji će trajati oko 3 mjeseca. Za to vrijeme pratiće ga molitve i dobre želje stotina njegovih prijatelja, koji su mu pomogli da se izbori za prvi, ali veliki korak ka izlječenju.

(Srpskainfo.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije