Društvo

Pogledajte kakvo je stanje na terenu u nekoliko prijedorskih naselja

Pogledajte kakvo je stanje na terenu u nekoliko prijedorskih naselja
Foto: prijedor24.com | Pogledajte kakvo je stanje na terenu u nekoliko prijedorskih naselja

​Nivo rijeke Sane u Prijedoru dostigao je nivo od 460 cm i zaplavljeno je preko 200 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Gomjenica, Brezičani, Bišćani…

Proglašeno je stanje vanredne odbrane od poplava na području grada Prijedora.

Vodostaj Sane na području Sanskog Mosta trenutno se nalazi u fazi stagnacije, ali ono što zabrinjava jeste podatak da je nizvodno, u Ključu, u posljednja dva sata rijeka porasla za 5 centimetara. Trenutni vodostaj iznosi 441 centimetar, a podsjećamo da je prije pet godina, kada su se dogodile katastrofalne poplave u Sanskom Mostu, izmjeren vodostaj od 530 centimetara. Takođe, pritoke Sane se nalaze u fazi opadanja u ovoj opštini.

Gradski štab za vanredne situacije u Prijedoru naložio je svim  subjektima za zaštitu i spasavanje da kontinuirano izvršavaju zadatke zaštite i spasavanja u skladu sa potrebama stanovništva i prema planovima zaštite od poplava i prama utvrđenim mjerama i zaključcima Gradskog štaba za vanredne situacije.

Takođe, zahtjevaju od Republičke inspekcije za vodoprivredu da hitno utvrdi stanje zaštitnih vodoprivrednih objekata na Ribnjaku „Saničani“ i drugim zaštitnim vodoprivrednim objektima ( branama) na području Grada i da o tome obavijesti Gradski štab za vanredbe situacije.

Gradski štab nalaže AD“Vodovodu“ i Domu zdravlja Prijedor da pojačano prate stanje higijense ispravnosti vode za piće, preduzmu potrebne mjere zaštite i da blagovremeno obavještava Gradski štab za vanredne situacije i predlaže potrebne mjere za obezbjeđenje higijenske ispravnosti vode za piće.

Nalaže se direktorima obrazovnih institucije na području grada Prijedora – osnovnih i srednjih škola da na bazi postojećeg stanja predlože nadležnom ministarstvu mjere radi donošenja odluke o obustavi nastave za području ugroženom poplavom.

(prijedor24.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije