Društvo

Šta se navodi u uredbi Vlade RS o koroni

Šta se navodi u uredbi Vlade RS o koroni
Foto: Vlada RS | Šta se navodi u uredbi Vlade RS o koroni

BANJALUKA - Novom uredbom, koju je Vlada Republike Srpske donijela danas na osnovu preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije, ukida se nošenje maski i distance u školama, visokoškolskim i vaspitno-obrazovnim ustanovama, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Takođe, uredba ne sadrži odredbe prethodne u vezi sa pridržavanje zaštitnih mjera fizičke distance koje su bili obavezni da sprovode pravna lica i preduzetnici u zatvorenom prostoru, te mjera u ugostiteljskim objektima u smislu ograničavanja radnog vremena, određivanja maksimalnog broj gostiju na osnovu korisne površine i obaveze sprovođenja epidemioloških mjera.

Kako je saopšteno iz Vlade, nova uredba ne sadrži ni dosadašnje odredbe o načinu sprovođenja takmičarskih aktivnosti sportskih organizacija i sportista, organizacije kulturnih i tradicionalnih manifestacija i festivala na otvorenom, organizacije kulturnih i tradicionalnih manifestacija i festivala u zatvorenom.

"Umjesto toga, novom uredbom propisano je obavezno nošenje zaštitne maske, na način da pokriva nos i usta, za zaposlene, pacijente, korisnike usluga i posjetioce u zdravstvenim ustanovama, te za zaposlene i posjetioce u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite za smještaj korisnika", precizira se u saopštenju.

Kada je riječ o vaspitno-obrazovnim i visokoškolskim ustanovama, propisana je obaveza da prate epidemiološku situaciju u okviru svoje ustanove, u saradnji s nadležnim domom zdravlja preduzimaju potrebne mjere i pravovremeno obavještavaju nadležno ministarstvo, te da budu pripremljene za prilagođavanje rada u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Uredbom se uređuje i inspekcijski nadzor nad sprovođenjem njenih odredaba.

Nova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske", a prestaje da važi 30. juna 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije