Društvo

Tanja Krstović, jedina žena inženjer letač

Tanja Krstović, jedina žena inženjer letač
Tanja Krstović, jedina žena inženjer letač

BANJALUKA - Tanja Krstović iz Banjaluke je poručnik u Oružanim snagama BiH, inženjer letač i jedina žena u OS BiH koja je završila Vazduhoplovnu vojnu akademiju.

Ova djevojka kaže da je još od malih nogu imala veliku želju da upiše ovo čime se danas bavi. Mnogi su se čudili kada se odlučila za vojnu akademiju, a i danas se susreće s predrasudama te vrste.

"Velika ljubav prema ovome mi i daje volju da svaki put budem bolja i da dam sve od sebe, jer sam se zaista mnogo trudila i žrtvovala da postanem ovo što danas jesam", kaže Krstovićeva.

Bila je jedina žena iz RS i možda i  iz Srbije koja je upućena na Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Atinu, gdje je već postojao program za školovanje žena u ovoj oblasti, koji je bio isti i za žene i za muškarce.

Priča nam da je po završetku vojne akademije stekla zvanje diplomiranog inženjera za avion-motor, nakon čega je završila dodatne obuke i stekla zvanje inženjera letača, i potom je primljena u Prvi helikopterski skvadron Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane u Banjaluci.

"Učestvujem u letačkim aktivnostima na helikopteru Mi-8T, a kao inženjer letač učestvujem u letačkim aktivnostima, održavanju vazduhoplova i pregledima helikoptera. Svaki let je poseban za sebe, uvijek imaš poseban osjećaj, pogotovo kada obavimo uspješan zadatak, tada se osjećam još bolje, jer znam da sam obavila zadatak onako kako i dolikuje jednom pripadniku Oružanih snaga", naglasila je Krstovićeva.

Ni prekovremeni rad joj ne smeta jer sve aktivnosti koje ima i za koje je zadužena sa ljubavlju obavlja, a njen radni dan se ogleda u održavanju vazduhoplova, pregledima helikoptera i letačkim aktivnostima.

"Školovanje na akademiji nije bilo lako, a vrijeme trajanja školovanja je pet godina i  dosta djevojaka je odustajalo, jer je bilo mnogo i učenja i treniranja i jednostavno potrebno je mnogo koncentracije da svaki dan izdržite. To je bio test izdržljivosti i nema osobe koja je bila na akademiji a da nije barem jednom pomislila da odustane", rekla je Krstovićeva.

Akcija koja će joj ostati dugo u sjećanju je ona koja se desila u septembru prošle godine.

"Bila sam član posade spasilačkog helikoptera kada se između Doboja i Tuzle desio pad malog sportskog aviona, pa smo imali zadatak da prevezemo preživjele članove posade ovog aviona u najbliži zdravstveni centar. Bilo je teško jer je teren bio nepristupačan i nepovoljan, ali zahvaljujući uigranosti i stručnosti posade uspjeli smo sve unesrećene prevesti na konačno odredište", ispričala nam je Krstovićeva.

Kaže da je kroz ovaj posao ojačala karakter i ličnost.

"Pored toga što smo obučeni da odgovorimo svim vojnim zadacima, nerijetko iskazujemo humanost, te služimo našim građanima i jako je lijep osjećaj pomagati", kazala je ova hrabra Banjalučanka.

Serijal tekstova

"Nezavisne novine" dva puta sedmično objavljuju tekstove o mladim i uspješnim ljudima u BiH. U fokusu našeg interesovanja su oni koji su zvanjem, vještinama, obrazovanjem, upornošću, snalažljivošću i ostalim vrlinama rušili sve prepreke na putu do uspjeha.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije