Društvo

Verhaz: Od marta očekujemo rasterećenje zdravstvenih ustanova

Verhaz: Od marta očekujemo rasterećenje zdravstvenih ustanova
Foto: Screenshot/RTRS | Verhaz: Od marta očekujemo rasterećenje zdravstvenih ustanova

BANJALUKA - Vjerujemo u smanjivanje broja oboljelih od virusa korona, i da bi već u martu mogli imati rasterećenje zdravstvenih ustanova, rekla je Antonia Verhaz, načelnica Infektivne klinike UKC-a Republike Srpske.

"Virus nas je ponovo iznenadio i udario istom jačinom. Pandemija traje već dvije godine, i nekoliko talasa je iza nas. Vjerujemo da bi iz ovog petog talasa mogli da uđemo u endemično stanje, i da bi virus korona mogao da dobije status sezonskog gripa", naglasila je Verhazova.

Ona je istakla da se i te kako prate uputstva Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi RTRS.   "Postoje signali da nažalost ovo ne bi mogao biti posljednji talas, već da je virus dobio tu pogodnost da mutira", ističe Verhazova. 

Naglasila je da omikron izaziva blaže kliničke slike.

"Ali to nas ne ohrabruje, jer znamo da će uvijek jedan dio populacije imati težu kliničku sliku, jer su slabijeg zdravstvenog stanja. Mi primamo pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom", ističe Verhazova.  

Veliki broj zdravstvenih radnika na bolovanju.

"Pandemija nažalost utiče na različite segmente. Moramo imati na umu i pacijente sa drugim oboljenjima. Teško je koordinisati rad u ovakvoj situaciji. Virus nas je naučio tome da moramo vjerovati medicini", zaključila je Verhazova.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije