Ex -Yu

Novorođenče u Kragujevcu pozitivno na koronu priključeno na respirator

Novorođenče u Kragujevcu pozitivno na koronu priključeno na respirator
Foto: Tanjug | Novorođenče u Kragujevcu pozitivno na koronu priključeno na respirator
Tanjug

Djevojčica rođena u kraljevačkom porodilištu prije sedam dana pozitivna je na virus korona i u teškom je stanju, potvrdila je za Tanjug pedijatar Dragana Savić, iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac i rekla da se u ovom trenutku ljekari bore sa plućnom hipertenzijom koja je ugrožava.

"Beba je iz kraljevačkog porodilišta primljena u subotu rano ujutru. Kovid pozitivna je bila kod njih u porodilištu, antigenski test je kod nas takođe bio pozitivan, urađen je i PCR test koji pokazao pozitivan rezultat. Beba je relativno stabilna bila prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji", rekla je dr Savić.

Ona je rekla da se beba nalazi na intenzivnoj njezi i da prima terapiju.

Kako su ljekari objasnili medijima, nažalost, uprkos terapiji zapaljenski parametri su nastavili da rastu i došlo je do tzv. citokinske oluje, koja se inače javlja kao posljedica infekcije virusom korona.

Prema riječima doktorke Savić beba je odmah nakon rođenja, poslije tri sata, počela da iskazuje simptome infekcije korona virusa.

"Već nakon tri sata od rođenja beba je počela respiratorno da se pogoršava, dobila je visoku temperaturu, urađen je antigenski test po protokolu i prebačena kod nas radi daljeg lečenja i praćenja", rekla je dr Savić.

Kako je doktorka Savić rekla, pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku, s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid infekcije.

"Mama je bila pozitivna takođe, ali bez kliničke simptomatologije. Beba je, na žalost, razvila tešku i ozbiljnu kliničku sliku, tako da je verovatno, ona teorija da ne postoji ili je smanjen rizik od prenosa, ovim opovrgnuta", zaključila je dr Savić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije