Ex -Yu

Proglašena trodnevna žalost u Srbiji zbog tragedije u školi

Proglašena trodnevna žalost u Srbiji zbog tragedije u školi
Foto: Tanjug | Proglašena trodnevna žalost u Srbiji zbog tragedije u školi

BEOGRAD - Ministar prosvjete Branko Ružić izjavio je danas da je Vlada Srbije donijela odluku o trodnevnoj žalosti na teritoriji cijele Republike Srbije zbog tragedije u OŠ "Vladisav Ribnikar" u kojoj je jutros učenik sednom razreda iz pištolja pucao na đake i zaposlene u školi ubivši osmoro djece i radnika obezbjeđenja, i povrijedivši još šestoro i jednu nastavnicu.

Trodnevna žalost u Srbiji  trajaće od petka 5. maja, zaključno sa nedjeljom 7. maja, rekao je Ružić i dodao da je nastava danas u popodnevnoj smjeni zbog tragičnog događaja biti suspendovana, odnosno da neće biti održava. Ružić je rekao da će od sutra nastava otpočinjati sa minutom ćutanja.

"Izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji, tragedija koja se dogodila u OŠ 'Vladisav Ribnikar'. Osmoro dece je nažalost izgubilo život, kao i pripadnik obezbedđenja škole, dok su povrađani učenici i nastavnica hospitalizovali. Decu roditeljima ne može niko da vrati. Dopgađaj se odigrao jutro oko 8.40h, kada je učenik sednom razreda ove škole izvršio ovaj bestijalni čin po prvi put u Srbiji, Prsten obezbeđenja koji po našim procedurama jeste normiran i predviđen za škole, postojao je i jutros, funkcionisao je i vido nadzor i pripadnik obezbeđenja koji je tragično izgubio život na dužnosti bio je prisutan, kao i što je bio prosutan školski policajac koji je bio u radovnom obilasku", rekao je Ružić na konferenciji za medije, prenosi Euronews.

On je dodao da je šestoro djece hospitalozvano, kao i jedna nastavnica.

"Zahvalan sam i na hrabrosti nastavnika i svih prisutnih u pkoli koji su pokušali da spreče tragediju. Tim psihologa je promptno pozvan kako bi se učenicima zaposlenima i roditeljima pružila podrška u traumatičnom peirodu koji sledi. Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci koji su doživela strah, strah čuvara i nastavnika koji su pokišali da zaštite ono što je za njih najsvetije a to su deca", rekao je Ružić.

Podsjetimo, MUP Srbije je ranije saopštio da je u pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru život izgubilo osmoro učenika i jedan radnik obezbjeđenja škole.

Ukupno je povrijeđeno šestoro djece i jedna nastavnica i oni su trenutno zbrinuti u Tiršovoj i Urgentnom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije