Ex -Yu

Prvi građanin Srbije donirao krvnu plazmu

Prvi građanin Srbije donirao krvnu plazmu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Prvi građanin Srbije donirao krvnu plazmu

BEOGRAD - Predrag Ðelevski iz Glogonja prvi je građanin Srbije koji je poslije ozdravljena od novog korona virusa donirao krvnu plazmu.

On je za portal 013info.rs rekao da je prije davanja krvne plazme bio na kontroli, nakon čega je ponovo radio treći test na koronu koji se radi 21 dan nakon ozdravljenja i tek kada je i taj test bio negativan dogovorio je donaciju plazme.

Kako je rekao, sve je potrajalo oko sat vremena tokom kojih je davao krv koja je prolazila kroz aparat gdje je plazma iz krvi odvajana, a zatim se vraćala u njegov krvotok.

"Svi su bili izuzetno ljubazni, a u jednom trenutku telefonom mi se javila i premijerka Ana Brnabić, što me je prijatno iznenadilo, i zahvalila što sam došao jer će se od antitela iz krvne plazme praviti serumi da pomognu obolelima", rekao je on.

Ðelevski se još nalazi u kućnoj izolaciji, određeno mu je 28 dana od izlaska iz bolnice, pa je nekoliko puta zbog doniranja krvne plazme u Beograd išao službenim vozilom pod pratnjom policije.

Za 15 dana biće u prilici da ponovo da krvnu plazmu.

"Savetujem svakome ko bude mogao da učini isto i donira krvnu plazmu jer tako pomaže u ozdravljenju drugih ljudi, inače moja poruka je i dalje da se ostane kod kuće - poštujte mere jer ljudi od korone umiru", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije