Ex -Yu

U Areni, od 311 pacijenata, bez kiseonika mogu samo 23

U Areni, od 311 pacijenata, bez kiseonika mogu samo 23
Foto: Tanjug/Nikola Anđić | U Areni, od 311 pacijenata, bez kiseonika mogu samo 23

BEOGRAD - Beogradska Arena bilježi mali pad broja kovid pacijenata u odnosu na period od prije nedjelju dana, kada se tražilo i mjesto više, izjavio je danas medicinski koordinator te kovid bolnice, pukovnik Predrag Bogdanović, koji je upozorio da svi oboljeli imaju obostranu upalu pluća.

"Svi pacijenti na prijemu zahtevaju kiseonične terapije. Od 311 pacijenata u Areni, 288 je na kiseoničkoj terapiji, najviše ih prima koncentrovani kiseonik iz centralnog dovoda, a manji preko koncentratora", rekao je Bogdanović za Tanjug.

Prema njegovim riječima, juče su u Arenu primljena 23 pacijenta, a otpušteno ih je isto toliko.

"Tri pacijenta su zbog pogrošanja stanja morala da budu prebačena u druge kovid bolnice, na intenzivnu njegu", naveo je Bogdanović.

Pukovnik je rekao da svi pacijenti u Areni imaju obostranu upalu pluća i da posljednjih mjeseci bilježe pacijete s ozbiljnijom kliničkom slikom.

Pacijenti u bolnici, kako dodaje, provode u prosjeku dvije do tri nedjelje, ali je bilo i onih koji su imali dobar odgovor na terapiju i izašli za 10 dana kao i onih koji su ostali duže od mjesec dana.

Trenutno u Areni najmlađi pacijent ima 21 godinu, a najstariji 84.

"Lečili smo ljude stare i 17 i 94 godine, i taj najmlađi i najstariji pacijent uspešno su izlečeni", rekao je Bogdanović.

U Areni se, navodi on, svi pacijenti liječe kao i u svakoj drugoj bolnici po nacionalnom protokolu - verzija 1, a pored medikamenata dobijaju i kiseoničnu terapiju, koja je osnov liječenja.

O njima brinu najbolje ekipe zdravstvenih radnika iz više od 20 ustanova civlinog sektor, kao i ljekari sa VMA koji su vođe ekipa.

Bogdanović je pozvao sve da poštuju mjere i da se vakcinišu kako bi kontrolisali epidemiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije