Gradovi

"Bijeli mantili" kreću u protestne šetnje

"Bijeli mantili" kreću u protestne šetnje
Foto: N.N. | "Bijeli mantili" kreću u protestne šetnje

BIHAĆ - Sindikat liječnika i stomatologa Unsko-sanskog kantona organiziraće od utoraka svakodnevne protestne šetnje njihovih članova od zgrade Kantonalne bolnice do Vlade USK zbog, kako kažu, ignorantskog odnosa vlasti prema njihovim zahtjevima.

Podsjećamo da se liječnici i stomatolozi u posljednje dvije sedmice nalaze u generalnom štrajku zbog toga što su im tri posljednje plate isplaćene po starim, umjesto novim, višim koeficijentima, kako je to predviđeno kolektivnim ugovorom.

Prema riječima Amira Rekića, predstavnika pomenutog sindikata, od početka generalnog štrajka nisu imali niti jedan razgovor s Vladom i primorani su da radikalizuju mjere kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. 

"Vlada se odnosi bahato i osiono i čak su zaprijetili da će ispitati zakonitost donošenja važećeg kolektivnog ugovora. Ponašaju se kao da svijet počinje s njima, umjesto da su u praksi primijenili ono što je ranije dogovoreno", kazao je Rekić.

Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić kaže kako se ne mogu preko noći stvoriti sredstva koja su potrebna za povećanje ličnih primanja ljekarima.

"To će se dogoditi tek kada se usvoji budžet kantona za ovu godinu i plan rada Zavoda za zdravstveno osiguranje. Također, liječnici i stomatolozi koji su u štrajku moraju znati kako će im se vrijeme provedeno u štrajku znatno odraziti na platne liste", kazao je Havić. On je podsjetio kako je ljekarima i stomatolozima, za vrijeme dok se nalaze u štrajku, zabranjen i rad u privatnim ordinacijama. S druge strane, Rekić ističe kako plate ne mogu biti smanjene, jer oni redovno dolaze na posao, a pacijenti koji su hitni slučajevi dobijaju pravovremenu i odgovarajuću pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije