Gradovi

500 KM za svako treće i naredno rođeno dijete

500 KM za svako treće i naredno rođeno dijete
Foto: N.N. | 500 KM za svako treće i naredno rođeno dijete

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je na svojoj sjednici odluku o isplati naknada u visini od 500 maraka za treće i svako naredno rođeno dijete u 2020. godini, a iz Ministarstva zdravstva i socijalne politike USK potvrdili su kako su u ove svrhe izdvojili 200.000 maraka.

Pravo na naknadu ostvaruje roditelj s prebivalištem u ovom kantonu, a novčane pomoći će se realizovati preko lokalnih centara za socijalni rad.

Prema riječima resorne ministrice Nermine Ćemalović radi se o kratkoročnim mjerama podrške pronatalitetnoj politici u ovom kantonu, koji je među najpogođenijim migracijama i rapidnim smanjenjem broja djece.

"Ova sredstva izdvojili smo za demografski razvoj baš u cilju pokušaja sprečavanja i zaustavljanja iseljavanja mladih s područja našeg kantona, jer je evidentan njihov odlazak. Zahvaljujući ovoj odluci, majke će za treće rođeno dijete ili za svako naredno dobijati novčanu naknadu", istakla je Ćemalovićeva.

Inače, ovo je prvi put da je Vlada USK otvorila poseban kod koji je posvećen demografskom razvoju.

Radi se o skromnim sredstvima, ali je plan da se ona iz godine u godinu povećavaju kako bi se njima mogle ostvariti značajnije intervencije.

Ćemalovićeva je istakla kako vlasti moraju pokazati mnogo više senzibiliteta i brige o majkama i djeci te se posvetiti ozbiljnoj demografskoj politici.

Vrijeme će pokazati da li će ovakve mjere imati željeni efekat, jer je samo u posljednje dvije godine, prema podacima MUP-a USK, oko 30.000 građana zatražilo potvrde o nekažnjavanju za potrebe zapošljavanja u inostranstvu, što čini 10 posto ukupne populacije na ovom kantonu.

Ono što obeshrabruje je to da se sve veći broj mladih bračnih parova sa djecom odlučuje na odlazaka van granica BiH u potragu za boljim životom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije