Gradovi

Ako ne izmjeste migrante iz Bihaća na proteste će i gradonačelnik

Ako ne izmjeste migrante iz Bihaća na proteste će i gradonačelnik
Foto: N.N. | Ako ne izmjeste migrante iz Bihaća na proteste će i gradonačelnik

BIHAĆ - Gradsko vijeće Bihaća zatražilo je od Ministarstva bezbjednosti BiH da u roku od sedam dana odredi privremenu lokaciju na koju bi se izmjestili migranti koji borave u tom gradu ili će u suprotnom organizirati proteste pred zgradom Vijeća ministara i zajedničkih institucija BiH u Sarajevu.

Ovo je jedan od zaključaka donosenih na vanrednoj sjednici pomenutog tijela održanoj u protekli ponedjeljak, na kojoj je istaknuto nezadovoljstvo dosadašnjim odnosom i pasivnošću nadležnih institucija po pitanju migrantske krize na području USK.

"Ukoliko bude potrebno, na te proteste izaći će gradonačelnik i svi gradski vijećnici, a pozvaćemo i građane da nam se pridruže. Tamo ćemo protestovati sve dok ne natjeramo nadležne državne institucije da rade svoj posao. U proteklim mjesecima pokazali smo visok stepen humanosti i tolerancije, nije bilo nikakve mržnje ili ksenofobije prema migrantima, međutim situacija izmiče kontroli i gradske vlasti više nisu u stanju da se samostalno nose s ovim problemom", izjavio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

On je dodao kako su gradske vlasti oformile ekspertni tim, koji će sagledati i utvrditi razmjere ekonomske štete koju je Bihać pretrpio zbog migrantske krize, te o tome obavijestiti javnost.

Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić iznio je podatak da na području Bihaća trenutno boravi 2.026 migranata, dok ih na prostoru Unsko-sanskog kantona ima oko 3.500.

"Od Ministarstva bezbjednosti BiH nismo dobili nikakvu pomoć dosad. Tek nakon četvrtog ili petog zahtjeva pristali su da izmjeste pedesetak migranata koji nam prave probleme u izbjeglički centar u Salakovcu. I pored svega, policija brine o sigurnosti i drži stvar pod kontrolom", rekao je Ramić.

Iz Crvenog krsta Bihaća ponovo su uputili apel za pomoć te su istakli kako dovoljno hrane i drugih potrepština za migrante imaju za nekoliko narednih dana.

Predsjednik ove organizacije Abdulah Budimlić kaže kako dnevno spremaju oko hiljadu obroka te brinu o isto toliko migranata koji su smješteni u prihvatnom centru, koji se nalazi u zgradi Đačkog doma u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije