Gradovi

Bihać želi obeštećenje zbog posljedica migrantske krize

Bihać želi obeštećenje zbog posljedica migrantske krize
Foto: Arhiva | Bihać želi obeštećenje zbog posljedica migrantske krize

BIHAĆ - Zbog ekonomske štete koja je nastala kao posljedica migrantske krize, grad Bihać očekuje da bude bar djelimično obeštećen kroz realizaciju određenih projekata, rekao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik tog grada.

"Aplicirali smo preko Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za određene projekte kod međunarodnih donatora i to se prije svega odnosi na jačanje kapaciteta lokalnog komunalnog preduzeća kroz nabavku čistilice, kontejnera i kanti za smeće, kao i na izgradnju rasvjete u onim naseljima koja su 'napadnuta' od migranata. Također, tražićemo i sredstva za rehabilitaciju parka u Borićima i Partizanskog groblja gdje su boravili migranti jer su te lokacije u katastrofalnom stanju", kazao je Fazlić.

Inače, Gradsko vijeće Bihaća je na sjednici koja je održana u utorak izrazilo nezadovoljstvo zbog toga što prihvatni centri za migrante nisu izmješteni van gradskog područja, kako su prvobitno zahtijevale gradske vlasti.

"Mjesta gdje sada borave migranti, znači Đački dom i tvornica 'Bira', sada su realnost i to moramo prihvatiti. Alternativa tome je bila njihov ostanak na ulici i svi problemi do kojih bi  tada došlo", kazao je Fazlić.

Gradsko vijeće je pozdravilo aktivnosti pripadnika MUP-a USK, koji su zaustavili dalji priliv migranata na ove prostore, ali su zatražili da se pojačaju mjere kontrole migranata koji sada borave u Bihaću.

U međuvremenu, u tvornicu "Bira" smješteno je 450 migranata i time su zasad popunjeni kapaciteti ovog prihvatnog centra, dok će u Đačkom domu nastaviti da boravi oko 800 stranih državljana. U IOM-u su potvrdili kako se već sada razmišlja o proširenju kapaciteta u "Biri" jer je izvjesno kako u privatnom smještaju na području Bihaća još boravi znatan broj ilegalnih stranih državljana.

Oko 200 migranata koji su punih sedam dana blokirali granični prelaz Maljevac smješteno je u hale preduzeća "Miral", koje se nalazi na ulazu u Veliku Kladušu, nakon čega je granični prelaz deblokiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije