Gradovi

Pratite nas na Google news

Bijeg od kuće ne predstavljati kao herojstvo

Bijeg od kuće ne predstavljati kao herojstvo
Foto: N.N. | Bijeg od kuće ne predstavljati kao herojstvo
Sanja Čakarević

​DOBOJ - Jedinice u dnevniku, strah od strogih roditelja zbog slabih ocjena, te prve simpatije i ljubavni jadi samo su neki od razloga koji djecu školskog uzrasta natjeraju da pobjegnu od kuće, pa se u potragu za njima osim roditelja uključuje i policija, kojoj se prijavljuje njihov nestanak.

"Na svu sreću, nisu česte ove pojave. Recimo, u toku ove godine prijavljena su tri nestanka djece, ali u sva tri slučaja se radilo o napuštanju, znači odlasku djece od kuće ili od škole bez nekih tragičnih posljedica", izjavio je Goran Petrović, pomoćnik komandira Policijske stanice Doboj 1.

Šta je bio okidač za bijeg od kuće dvije trinaestogodišnje učenice Osnovne škole "Sveti Sava", Mihaele Nikolić i Ivane Spasojević, koje su digle na noge ne samo policiju, nego i svoje drugare i njihove roditelje, zvanično nije poznato ni 25 nakon ovog događaja koji je policiji prijavljen kao nestanak dvoje djece.

Nakon nemilih zbivanja u školi žele da Mihaela i Ivana ne dobiju status "zvijezda" među vršnjacima.

"Ono čega se svi plašimo je upravo uticaj na druge učenike u školi. Imamo strah od toga da se to ne predstavi kao neko herojstvo, nego prosto da svi budemo svjesni činjenice da je to mnogo opasno, i da mora proći s nekim posljedicama kako se ne bi ponovo dogodile iste situacije", navela je Radmila Dakić, direktorka škole.

Roditelji, koji su nakon što su djevojčice pronađene mokre i promrzle u gluvo doba noći na lokaciji kilometrima udaljenoj od njihovih kuća, tvrdili su da su se izgubile u šetnji i neće snositi nikakve sankcije.

"Što se tiče sankcija, u većini slučajeva nisu predviđene. Ukoliko se utvrdi da postoje elementi zanemarivanja ili propuštanje dužnih radnji, može da se radi o krivičnom djelu, ali zasad te slučajeve u velikom procentu obrađuje Centar za socijalni rad i zaključuje takve slučajeve", kaže Goran Petrović, koji je u OŠ "Sveti Sava" u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece održao predavanje za đake drugih i trećih razreda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije