Gradovi

Pratite nas na Google news

Bolnica tužbama traži povrat sredstava od "odbjeglih" specijalizanata

Bolnica tužbama traži povrat sredstava od "odbjeglih" specijalizanata
Foto: Arhiva | Bolnica tužbama traži povrat sredstava od "odbjeglih" specijalizanata
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Opšta bolnica u Sanskom Mostu podnijela je nadležnim sudovima tužbe protiv nekolicine ljekara, svojih bivših uposlenika, zbog neispunjavanja ugovornih obaveza prema toj zdravstvenoj ustanovi u iznosu od 1.053.411 maraka.

Radi se o ljekarima koji su u proteklim godinama bili na specijalizacijama u drugim zdravstvenim ustanovama u BiH o trošku Opšte bolnice, koja im je u tom periodu finansirala plate i druge prinadležnosti.

Nedugo po povratku u sansku zdravstvenu ustanovu oni su dali otkaze i jednostrano raskinuli ugovorne obaveze, iako je ugovorom bilo definisano da u periodu od 96 mjeseci budu na službi u ovoj ustanovi.

Mustafa Avdagić, direktor bolnice, istakao je kako su prisiljeni da na ovaj način traže povrat uloženih sredstava. Prema njegovim riječima, Opšta bolnica se, kao i druge zdravstvene ustanove u USK, susreće s odlaskom ljekara i drugih medicinara, ali se to još uspijeva kompenzirati prekovremenim radom te zapošljavanjem medicinskog kadra iz drugih dijelova BiH.

Zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona, prema nekim procjenama, tokom protekle dvije godine napustilo je preko stotinu zdravstvenih radnika, od čega oko četrdeset ljekara, među kojima veliki broj specijalista.

Prema riječima Nedima Kurtagića, predsjednika Sindikata liječnika i stomatologa u USK, ova tendencija se vremenom pojačava, zbog čega zdravstvenom sistemu u USK prijeti kolaps.

"Evidentan je hronični nedostatak i odlazak liječnika specijalista iz ovdašnjih zdravstvenih ustanova i to se pod hitno mora aktuelizirati. Vjerujte, veliki broj liječnika već duže vremena radi iznad granica svojih mogućnosti jer nema ko da ih zamijeni", tvrdi Kurtagić.

On dodaje kako odlazi i srednji medicinski kadar, s obzirom na to da je velika potražnja za ovim stručnim profilima u Evropi, a posebno Njemačkoj, koja je omiljena destinacija ovdašnjih medicinara. Ističe kako su glavni razlozi ovoj negativnoj pojavi koja prijeti da ugrozi temelje ovdašnjeg zdravstva nepovoljan ekonomski i socijalni položaj te loši uslovi rada.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije