Gradovi

Budžetski korisnici ispunili salu, samo rijetki i progovorili

Budžetski korisnici ispunili salu, samo rijetki i progovorili
Foto: Sanja Čakarević | Budžetski korisnici ispunili salu, samo rijetki i progovorili

DOBOJ - Budžetski korisnici ispunili su skupštinsku salu skoro do posljednjeg mjesta, ali samo su rijetki na javnoj raspravi progovorili da li su zadovoljni iznosom novca koji je za njih planiran u budžetu za narednu godinu.

Naime, na osnovu nacrta budžeta za 2024. godinu gradska kasa trebalo bi da bude teška 64.863.800 KM, a taj novac bi, poručuju iz nadležnog odjeljenja, trebalo da stigne do svakog građanina.

S obzirom na njihov status, mjesne zajednice se ne mogu nadati sredstvima kojima bi rješavale svakodnevne probleme.

"Problemi nisu veliki, mislim jesu finansijski, ali mi nismo pravno lice u RS i ne može nikakav prihod da se uplati da možemo rješavati dnevne probleme, od saniranja puteva, kanalizacije. Dva kilometra smo udaljeni od grada, a još nemamo riješenu kanalizaciju. Svojim sredstvima finansiramo kancelarijski materijal, jer nemamo nikakvih drugih prihoda. Samo poneki donator iz inostranstva donira 100, 200 maraka i to prikupimo", kazao je Hajrudin Aldobašić, predstavnik Mjesne zajednice Miljkovac.

Sve naše primjedbe smo bazirali isključivo na budžetskim stavkama ili na onom što će doprinijeti razvoju zajednice, kaže Snežana Šešlija, predstavnica Udruženja građana "Topeer", koja je detaljno analizirala budžet i iznijela prijedloge.

"Dakle, tražili smo transparentniju raspodelu sredstava u vezi sa urušavanjem zgrada, odnosno pomoć zajednicama etažnih vlasnika, jer smatramo da bi održavanje zgrada trebalo da bude posebna budžetska linija. Predložili smo i razgraničavanje grantova, pogotovo za udruženja, odnosno nevladine organizacije, jer često u budžetu usvojimo donatorska sredstva, odnosno grantove od 500.000 i ne možemo da ih pratimo", navela je Šešlija i dodala da mjesta u budžetu treba da bude i za troškove zaštite potrošača jer to predviđa zakon.

Milenko Nikolić, načelnik Odjeljenja za finansije, poručio je da se prilikom kreiranja budžeta uvijek  polazi od prihoda koji će biti prikupljeni.

"Veliki je broj korisnika budžeta, činjenica je da se iz godine u godinu taj broj povećava. Budžet se na najracionalniji način raspoređuje kako bi došao do svakog građanina, odnosno da bi se maksimalno zadovoljile potrebe svih onih koji se finansiraju iz budžeta grada", izjavio je Nikolić, te dodao da u narednoj godini očekuju blago povećanje prihoda od indirektnih poreza za 1,3 miliona KM.

Od značajnijih, kapitalnih projekata koji Doboj očekuju u 2024. godini izdvojio je izgradnju nove ulice, za šta je predviđeno oko četiri miliona KM.

"Od pumpe 'Brčko gas' do Ulice Nikole Tesle, koja će se raditi s kompletnom komunalnom infrastrukturom ispod, da tako kažem, te asfaltne površine. Tu se gradu otvara nova mogućnost širenja prema tom dijelu, prema mjesnoj zajednici Usora. Kroz te radove će se ostvariti i povećati prihodi određenih kategorija u samom budžetu grada", naveo je Nikolić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije