Gradovi

Centar "Nada" slavi 15 rođendan

Centar "Nada" slavi 15 rođendan
Foto: N.N. | Centar "Nada" slavi 15 rođendan

SANSKI MOST - Rođendanskom tortom i druženjem obilježeno je punih 15 godina uspješnog rada i postojanja Centra "Nada" u Sanskom Mostu, koji u ovome gradu brine o djeci s poteškoćama u razvoju.

Pomenuti centar se finansira sredstvima njemačke nevladine organizacije "Domovinska bašta", a najveće zasluge, kada je riječ o osnutku i radu ove ustanove, pripadaju socijalnoj radnici Ameli Omić, koja je od početka na njenom čelu. 

Ona ističe kako su u proteklom periodu uspjeli pobijediti društvene predrasude i senzibilizirati lokalnu zajednicu za problematiku mališana koji imaju posebne potrebe. 

"Počeli smo vrlo skromno u vrijeme kada su ova djeca praktično bila izolovana od društvene zajednice i prepuštena sama sebi. Tada nije postojala niti jedna institucija koja bi vodila brigu o njima, bili su van obrazovnog sistema. U početku smo ih posjećivali kod kuća i radili s njima, a potom smo dobili sopstveni prostor. Potom smo počeli s organizacijom različitih edukacionih i drugih programa prilagođenih ovoj djeci", kaže Omićeva.

Dodaje kako je kroz Centar dosad prošlo više od stotinu štićenika. 

"Sve što ovi mališani trebaju su ljubav, pažnja i podrška da napreduju i savladaju životne teškoće. U radu s njima primjenjujemo različite terapijske aktivnosti kako bismo podstakli njihov emocionalni razvoj", kaže Omićeva. 

Najveći broj mališana koji su uključeni u rad ovog centra ima lakše oblike mentalne retardacije, a nisu rijetki ni slučajevi cerebralne paralize te Daunovog sindroma. 

"Radimo s djecom individualno i u grupama, kroz igru podstičemo njihovu maštu i kreativnost, kako bi stekli veće povjerenje u sebe, obogatili svoj emocionalni život i smanjili osjećaj usamljenosti. Neka djeca ne mogu doći u naše prostorije, tako da odlazimo njihovim kućama i radimo s njima individualno i uz pomoć roditelja", istakla je Omićeva. 

U proteklom periodu, ističe ona, kod velikog broja djece s posebnim potrebama učinjeni su veliki pomaci u njihovoj socijalizaciji i životnom razvitku.

Također, u posljednjih nekoliko godina započeli su ekonomske projekte za štićenike koji su postali punoljetni, kako bi pokušali obezbijediti njihovu egzistenciju. 

Značaj projekta vremenom su prepoznali lokalna zajednica i brojni humanisti i donatori, koji značajnim prilozima svake godine osiguravaju rad ovog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije