Gradovi

Dabrovi uništavaju imovinu i drveće

Dabrovi uništavaju imovinu i drveće
Foto: N.N. | Dabrovi uništavaju imovinu i drveće

Mještani Krupe na Vrbasu već nekoliko godina imaju veliki problem sa dabrovima koji im konstantno uništavaju imovinu i ruše drveće.

Kako su mještani rekli za "Nezavisne", ovi glodari su se pojavili unazad dvije-tri godine i razmnožili se, tako da sumnjaju da ih je neko namjerno ostavio u ovom kraju.

Dragan Grbić, mještanin Krupe na Vrbasu, istakao je da su na imanju ove porodice dosad sasjekli više od 20 velikih stabala.

"To su stabla deblja više od 40 centimetara, a oni takvo drvo sruše za noć. Mi stvarno ne znamo kome da se obratimo, samo nas šalju sa jednog na drugo mjesto", rekao je Grbić.

Dodao je da su zvali lovačko udruženje, gradske institucije te čak i Udruženja za zaštitu životinja.

"Niko nas ozbiljno ne shvata. Mi samo želimo da nam neko nadoknadi štetu i premjesti dabrove na drugo mjesto", kazao je Grbić.

Dodao je da i njegove komšije imaju probleme sa dabrovima, koji se sele sa jedne na drugu stranu i uništavaju i njihovu imovinu.

"Neke porodice žive od prerade i prodaje drveta i zbog ovih dabrova dešava se da ostaju bez zarade", pojasnio je Grbić.

Stariji mještani koji žive u Krupi na Vrbasu pričaju da dabrovi nisu uopšte bili naseljeni u ovom kraju do prije dvije-tri godine.

"Živim ovdje već 65 godina u porodičnoj kući. Nikad nisam imao nikakve probleme sa životinjama dok se nisu pojavili dabrovi, sad prave štetu konstantno i mi ne znamo više šta da radimo", istakao je jedan mještanin.

U Lovačkom udruženju "Zmijanje" rekli su da je dabar trajno zaštićena vrsta Zakonom o lovstvu i kao takva je pod zaštitom države.

"Mi samo pratimo brojno stanje i evidentiramo prisustvo te vrste i štetu koja se dešava. Dabar je skoro iščezao prije nekoliko godina, ali sad je očigledno da ih je sve više", kazali su u "Zmijanju".

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da štetu koju pričini dabar na imovini, RS plaća u punom iznosu procijenjene štete, što je u skladu sa Zakonom o lovstvu, u kojem je propisano da je "štetu koju učini divljač za koju je propisana stalna zabrana lova dužan da nadoknadi subjekat koji je propisao zabranu".

"Lice kome je pričinjena šteta, ako želi ostvariti naknadu, dužno je sačuvati tragove i najdalje u roku od tri dana od dana pričinjene štete podnijeti zahtjev Odjeljenju za privredu lokalne zajednice na području na kojem je pričinjena šteta. Organ lokalne zajednice imenuje komisiju za utvrđivanje uzroka nastale štete i procjenu vrijednosti, koja izlazi na lice mjesta i sačinjava zapisnik", pojasnili su u ovom ministarstvu.

Prema njihovim riječima, po zaključivanju sporazuma o naknadi štete organ lokalne zajednice dostavlja sporazum Ministarstvu koje donosi rješenje o isplati predmetne štete od dabra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije