Gradovi

Dezinfekcija poplavljenih područja u Sanskom Mostu

Dezinfekcija poplavljenih područja u Sanskom Mostu
Foto: N.N. | Dezinfekcija poplavljenih područja u Sanskom Mostu

SANSKI MOST - Nakon poplava koje su nedavno pogodile općinu Sanski Most, u toku je dezinfekcija poplavljenih područja koju provode zaposlenici Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja i Veterinarske stanice.

Prema riječima Senada Bešića, direktora Veterinarske stanice u Sanskom Mostu, već su obišli nekoliko poplavljenih naselja i ove aktivnosti biće nastavljene narednih dana, sve dok se dezinfekcija ne izvrši u svim područjima pogođenim poplavama.

"Osnovni cilj je da se spriječi pojava i širenje zaraznih bolesti koje se mogu pojaviti u područjima koja su bila pogođena poplavama i koje mogu pogoditi ljude i životinje. Na svu sreću, u odnosu na poplave koje su se dogodile prije pet godina, nije bilo stradalih životinja u poplavama, a i štete su manje“, rekao je Bešić.

Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda objavila je da su štete od poplava koje su prije nekoliko dana pogodile Sanski Most preliminarno procjenjene na 1,9 milion KM.

Prema dostupnim podacima, poplavama je bila zahvaćena površina od preko 1.000 hektara, a štete su evidentirane na 21 stambenom objektu i velikom broju pomoćnih i privrednih objekata.

Najveće su štete u poljoprivrednoj proizvodnji, budući da je pod vodom bilo više od 900 hektara zemljišta zasađenog različitim poljoprivrednim kulturama, šteta na privrednim objektima procjenjena je na 80.000 KM, a na lokalnoj putnoj infrastrukturi štete iznose oko 400.000 maraka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije