Gradovi

Dobojlije u pripravnost zbog najavljenih padavina

Dobojlije u pripravnost zbog najavljenih padavina
Foto: Srna | Dobojlije u pripravnost zbog najavljenih padavina

DOBOJ - Dok čekaju najavljene obilne padavine, Dobojlije trebaju da uhvate lopatu u ruke i ne čekaju da im voda dođe do kućnog praga.

"Građanima savjetujemo da koliko je u njihovoj moći, znači propusne kanale oko svojih kuća, njiva da pročiste, da bi ta voda mogla oteći, i da prate upute Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Republičke uprave civilne zaštite, odjeljenja i medija, naravno. Do izlivanja može doći u svakoj mjesnoj zajednici gdje imamo potoke. Klima je toliko izmijenjena da ne možemo nikada reći desiće se u ovoj ili onoj mjesnoj zajednici. Mi smo u nekom prethodnom periodu imali problematiku na Ozrenu, gdje se dešavalo u Suvom Polju da usljed tih velikih kiša da onaj potok koji ide kroz selo začepi cijevi ispod puta, i tu se desi da dođe do prelivanja gdje budu ugrožene te kuće", rekao je Nenad Ostojić, v.d. načelnika Odjeljenja civilne zaštite nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada Doboj.

Vodostaj rijeke Bosne je u minusu oko 65 centimetara, te je pretpostavka da će bujični potoci biti veća opasnost, ali prati se stanje u gornjem toku u susjednim lokalnim zajednicama u FBiH.

Istovremeno se provjerava da li su nadležni spremni da reaguju u slučaju potrebe.

"Evo da kažem, da provjerimo koja je to dizalica koja može pomjerati one 'nju džersi' elemente, vrlo bitno je da imamo mašinu za punjenje pijeska i lokacije na kojima će pijesak puniti u vreće, tako da ćemo da imamo i određene lokacije i ljude, i mašinu koja se nalazi u krugu Teritorijalne vatrogasne jednice, tako da je i ta situacija spremna", izjavio je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Najkritičnije tačke u gradu su potok Liješanj koji je donedavno bio zatrpan komunalnim otpadom i vodenim nanosom, te ulice Jug Bogdana i Vidovdanska.

"Mi smo izašli u subotu na lice mjesta sa mašinom i kamionima, odvezen je otpad, propust je napravljen tako da nema problematike. Sve što dobijemo od prijava građana, mjesnih zajednica, mi izađemo na lice mjesta, mehanizaciju imamo", naveo je Nenad Ostojić.

"Nadležno odjeljenje je već reagovalo, pregledali su sve šahtove i taj posao je još u toku, tako da ćemo u skladu s tim očistiti određeni šaht ako bude potrebe, a naravno biće spremne i pumpe koje imaju u Vatrogasnom domu i 'Elektrodoboju' i u Civilnoj zaštiti", kazao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije