Gradovi

Pratite nas na Google news

Dobojske ulice pune pasa bez povoca

Dobojske ulice pune pasa bez povoca
Foto: N.N. | Dobojske ulice pune pasa bez povoca
Sanja Čakarević

DOBOJ - Šepurenje ulicama s opasnim psom bez povoca ili brnjice gotovo je postao trend među mlađim Dobojlijama, čiji ljubimci su sve češće iz grupe borbenih pasa, i nabavljeni su da bi im popravili imidž.

Da je više nego inače na ulicama slobodnih pasa primijetili su ne samo u Kinološkom društvu "Prim. dr Zoran Janjušević", nego i u dobojskoj policiji, koja bilježi enormno povećanje broja pasa bez nadzora, koji su potencijalna opasnost, poručuje struka, jer nikad se ne zna kada će proraditi njihova ćud.

"Nemaju svi psi istu psihu i postoje određeni momenti kad može da proradi njegov unutrašnji ego - od odbrane, od napada, tako da je zaista veliki rizik šetati takvog psa bez povoca, a posebno bez brnjice", upozorava Vedran Božičković, sekretar dobojskog Kinološkog društva "Prim. dr Zoran Janjušević" i kinološki sudija, te ističe da je važno znati u kakvim uslovima se odgaja pas i kako se socijalizuje.

Zakon o javnom redu i miru RS propisao je da agresivni psi, osim povoca, moraju imati i zaštitnu korpu, ističu u Policijskoj upravi Doboj, a sankcija od 300 KM za vlasnika trebalo bi da smanji broj nekontrolisanih pasa.

"Suština kazne je upravo to... Ako je platio jednom ili dva puta kaznu, ne vjerujem da će sljedeći put taj isti voditi psa bez nadzora i zaštite", izjavio je Jovica Žigić, načelnik Sektora policije Policijske uprave Doboj.

Sve više Dobojlija nabavlja rasne, ali agresivnije pse, pokazuje statistika Kinološkog društva "Prim. dr Zoran Janjušević", ali ono što je zabrinjavajuće jeste da te pse ne evidentiraju te im se ne zna porijeklo.

"Uglavnom se radi o psima koji su skloni određenim borbama, kao što su iz grupe terijera, američki stafordski terijer, stafordski bul terijer, zatim tu ima i značajan broj rotvajlera, te određeni broj dobermana. Uglavnom su to psi koji su po rasnim odlikama skloni agresivnosti i potencijalno postoji rizik od tih pasa za sve one koji se šetaju gradom", kaže Vedran Božičković.

On ističe da Kinološko društvo kao član Kinološkog saveza RS evidentira sve rasne pse po FCI standardima, te je svaki vlasnik takvog psa dužan da svom ljubimcu obezbijedi rodovnik, ali i da pas bude vakcinisan i čipovan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije