Gradovi

Dobojskoj bolnici stigla dva nova stacionarna inkubatora

Dobojskoj bolnici stigla dva nova stacionarna inkubatora
Foto: Sanja Čakarević | Dobojskoj bolnici stigla dva nova stacionarna inkubatora

DOBOJ - U inkubatore se ne stavljaju samo prijevremeno rođene bebe, nego i novorođenčad koja su ugrožena na bilo koji drugi način, poručili su ljekari u dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka", koji od juče na raspolaganju imaju dva nova stacionarna inkubatora.

"Ne ugrožava ih samo prijevremeni porod, oni su ugroženi i zbog bolesti, zbog bliskoterminskog poroda, zbog nekih stanja koja prate period poslije poroda. Tako da, ako ništa drugo, bar su dostupniji pogledu kada su u inkubatoru, zato što golo dijete leži u termoneutralnoj sredini i možete pratiti kompletno dijete, nije to zamotano dijete gdje ne vidite ništa osim glave i očiju. Mi se najčešće suočavamo sa perinatalnim infekcijama, znači infekcijama koja se dešavaju neposredno poslije poroda, hiperbilirubinemijama, hipoglikemijama", pojasnila je dr Aleksandra Prlić, načelnica Službe za pedijatriju u bolnici "Sveti apostol Luka".

U toku ove godine deset beba je bilo u inkubatoru, dok je 20 transportovano u druge zdravstvene ustanove.

U kojim situacijama beba, umjesto u majčinom zagrljaju, spava u inkubatoru odlučuju pedijatri.

"Sve zavisi, mi procjenjujemo po stanju u porodilištu. Svojevremeno je meni najmanje dijete koje je ostalo živo, a koje sam ovdje držao,  imalo 1.100 grama, dobro se sjećam, iz modričke opštine. Bilo je u inkubatoru dok nije došlo do kilaže od 1,8 kilograma, dva kilograma, bilo je sigurno mjesec i po dana", kazao je dr Miroslav Jović, pedijatar u porodilištu.

Osim inkubatora koji su nabavljeni u okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", bolnica je još dobila i kolica za intrahospitalni prevoz novorođenčadi, dva pulsna oksimetra, dva perfuzora, monitor, te topli sto.

"Topli sto vam je odlična stvar, tu se podesi temperatura neophodna za normalno prilagođavanje novorođenčeta u vanjskoj sredini. Poslije porođaja, kada prvo stavimo novorođenče na majčine grudi, to je taj kontakt koža na kožu. Dok se majka malo ne odmori, propratimo njeno stanje u porođajnoj sali, a novorođenče se stavlja na topli sto. Dva sata bude kod nas u tzv. boksu, to je u stvari dječja soba. Kad majka pređe na odjeljenje, dobija svoje novorođenče", kazala je Gordana Sredanović, načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo.

Ona je dodala da je od početka 2023. do danas u porodilištu obavljeno blizu hiljadu poroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije