Gradovi

Drljača: Voda u Novom Gradu iselila hraniteljsku porodicu sa djecom (FOTO)

Drljača: Voda u Novom Gradu iselila hraniteljsku porodicu sa djecom (FOTO)
Foto: Dražan Pozderović | Drljača: Voda u Novom Gradu iselila hraniteljsku porodicu sa djecom

NOVI GRAD - Jedna hraniteljska porodica u Novom Gradu je iseljena, te se trenutno nalazi na sigurnom, rekao je Miroslav Drljača načelnik opštine Novi Grad.

Kako je rekao Drljača, povećani vodostaj Une i Sane vrši pritisak na podzemne vode. 

"Prostor naselja Mlakve se nije mogao braniti. Na ovom prostoru je 10 objekata.Problem hraniteljske porodice sa djecom smo iselili i našli smo im adekvatan smještaj. Vjerujem da će ova situacija trajati još nekoliko dana i činimo sve", rekao je Drljača, dodajući da će večeras potvrditi da  u narednim danima neće biti nastave.

U naselju Vidorija u Novom Gradu voda je već došla do kuća, gdje su angažovane i privatne firme koje rade na dovozu pijeska.

Kako je rekao, Azmir Brković iz naselja Vidorija u Novom Gradu, sve što ima nalazi se pod vodom.

"Prošle godine sam digao potporni zid i on je sada potpuno pod vodom. Prvi sprat kuće mi je potpuno pod vodom. Sve mi je otišlo. Ja imam 62 godine i ovo je najveća voda do sada, veća je nego i 2014. godine. Meni je sve pod vodom potpuno", rekao je Brković.

Takođe, dvorište osnovne škole "Sveti Sava" u Novom Gradu je pod vodom, a cesta oko škole nije prohodna.

Kako javlja naš novinar, tu je pumpa koja ispumpava vodu, a dodatani problem stvaraju podzemne vode.

Most na plaži u Novom Gradu gdje je juče bila ekipa "Nezavisnih novina" danas je pod vodom, a duž keja postavljene su vreće na šahtove kako se voda ne bi izlijevala na ulicu.

Mirko Lukić samostalni stručni saradnik za poslove Civilne zastite za “Nezavisne novine”, rekao je da je sinoć evakuisano šestoro djece i tri roditelja iz hraniteljske porodice.

"Mi smo mjerili vodostaj rijeke jutros u pola deset bio je 542 centimentra i ono što možemo reći jeste da stagnira u zadnjih sat vremena, sinoć je voda bila 535 centimentra", rekao je Lukić, dodajući da je šteta koja je nanesena ogromna.

"Jutros smo imali oko nekoh 60 prijava ali sada mislim da je daleko veći broj poplavljenih kuća", rekao je Lukić.

Dragana, majka iz hraniteljske porodice ističe da je Una sinoć probila nasip naišla kao bujica, dodajući da nisu imali vremena da reguju. 

"Počela je ulaziti u pola dva, a u četiri smo evakuisani. Dosta je ovo stresno za djecu, ali bitno je da smo svi dobro", kazala je ona.

Kako kaže, prvi sprat je oko metar i po pod vodom. 

"Te 2014. godine je bilo nekih 30 centimetara pod vodom. Djeca su mala još uvijek nisu svjesna šta se dešava. Mi smo njih probudili i rekli im 'idemo se vozati' i onda smo evakuisani", rekla je Dragana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije