Gradovi

Gradonačelnik Bihaća ugostio kolege: Podrška u borbi s migrantskom krizu

Gradonačelnik Bihaća ugostio kolege: Podrška u borbi s migrantskom krizu
Foto: N.N. | Gradonačelnik Bihaća ugostio kolege: Podrška u borbi s migrantskom krizu

BIHAĆ - Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ugostio je danas desetak gradonačelnika i načelnika gradova i općina iz BiH, koji su došli da daju podršku lokalnim vlastima u gradu na Uni u aktuelnoj borbi s migrantskom krizom.

Načelnici i gradonačelnici potpisali su zajedničku izjavu kojom pružaju jedinstvenu podršku Bihaću. Istaknuto je da se radi o moralnoj i prijateljskoj pomoći, ali da će uslijediti i ona materijalna.

Fazlić je informisao goste o migrantskoj krizi s kojom se već punu godinu suočava ovaj grad, istakavši kako su u cijelom tom periodu prepušteni sami sebi.

"Briga o migrantskoj krizi trebalo je da bude briga državnih institucija koje su, međutim, sav problem prepustile nama. U međuvremenu, iscrpili smo gotovo sve resurse, a kriza je uticala na ekonomsku i posebno bezbjednosnu situaciju u gradu", kazao je Fazlić.

On je zahvalio na ovakvoj podršci, istakavši kako su grad Bihać i njegovi građani također priskočili u pomoć gradovima i općinama koje su prije pet godina bili pogođeni katastrofalnim poplavama.

"Ovom zajedničkom izjavom pozivamo najviše državne institucije da realiziraju obavezu koju su preuzeli, odnosno da se što prije održi posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara BiH na ovu temu, na kojoj će se sva otvorena pitanja ovog globalnog izazova raspraviti na način da se javnosti daju odgovori i ponude rješenja", kazao je Fazlić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kazao je da su u Bihaću predstavnici više lokalnih zajednica kako bi podržali građane Bihaća i gradske vlasti u izazovu sa kojim se oni susreću već duže vrijeme. Kako je naglasio, kriza ima višestruku dimenziju.

"Jedna je humanitarna, druga je bezbjednosna jer su desetine ljudi u kretanju, a tu su i zdravstvena i epidemiološka. U svakom slučaju, to je kompleksan problem sa kojim nijedna lokalna zajednica, pa ni Bihać, ne treba da se suočava sama", naveo je Radojičić.

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević istakao je kako druge lokalne zajednice, kad je u pitanju migrantska kriza, ne mogu samo stajati po strani kao da ih se problem Bihaća ne tiče.

Nakon potpisivanja zajedničke izjave i obraćanja medijima, gradonačelnici i načelnici su posjetili prihvatni centar "Bira" u Bihaću, gdje je trenutno smješteno oko 2.500 migranata, te su se upoznali s uslovima njihovog smještaja i boravka. Inače, posjeta je organizovana uz podršku USAID-ovog projekta "PRO budućnost". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije