Gradovi

Hrustovačka pećina nadomak Sanskog Mosta dobija svjetlo

Hrustovačka pećina nadomak Sanskog Mosta dobija svjetlo
Foto: N.N. | Hrustovačka pećina nadomak Sanskog Mosta dobija svjetlo

SANSKI MOST - Radnici firme "Zedis" iz Zenice, koja se bavi geodetskim inženjeringom, obavili su trodimenzionalno skeniranje unutrašnjosti Hrustovačke pećine, koja se nalazi nadomak Sanskog Mosta, a riječ je o aktivnostima koje se provode u sklopu njenog planiranog osvjetljenja.

Prema riječima Ilijaza Mehmedovića, predsjednika mjesne zajednice Hrustovo, koja je nosilac projekta, ovim aktivnostima obuhvaćeno je oko 700 metara prostora koji bi trebalo da bude elektrificiran.

"To je središnji dio pećine, koji je veoma širok i pristupačan za posjetioce. Ostatak spilje, kojeg čine uski hodnici i tuneli u dužini od oko 1,5 kilometara, neće biti obuhvaćen elektrifikacijom, te će predstavljati i dalje izazov avanturistima i speleolozima", kazao je Mehmedović.

Prema njegovim riječima, prije nekoliko mjeseci pećinu su posjetili predstavnici njemačke kompanije "Cave lighting" iz grada Herborna. Radi se o poznatoj firmi koja se bavi elektrifikacijom pećina širom svijeta.

"Oni su uradili projektni plan i dostavili nam predračun koliko bi koštao cijeli projekat. Radi se o sumi od 520.000 maraka. U saradnji s lokalnim vlastima projekat ćemo kandidirati kod domaćih i međunarodnih institucija i pokušati obezbijediti neophodna sredstva", kazao je Mehmedović.

On je dodao kako je, između ostalog, planirano uređenje pristupnih puteva i parkirališta na ovom lokalitetu i da je za ove radove već obezbijeđeno 155.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije