Gradovi

"I mi se budimo" obilježili 10. rođendan

"I mi se budimo" obilježili 10. rođendan
Foto: N.N. | "I mi se budimo" obilježili 10. rođendan

KLJUČ - Udruženje "I mi se budimo" iz Ključa, koje okuplja djecu i mlade osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, obilježilo je 10 godina postojanja i uspješnog rada.

Radi se o jedinom udruženju te vrste, koje danas ima značajno mjesto u društvenom životu ove male lokalne zajednice.

Prema riječima predsjednika Udruženja Muhameda Blaževića, dosad su realizovali niz programa i projekata s ciljem socijalizacije, edukacije i pomoći svojim štićenicima.

Trenutno okupljaju dvadesetak osoba s poteškoćama u razvoju različitih starosnih uzrasta.

"Primjenjujemo različite terapijske aktivnosti kako bismo podstakli emocionalni razvoj djece i mladih s poteškoćama u razvoju. Organizujemo radionice, putovanja i slične aktivnosti", kaže Blažević.

Prema njegovim riječima, najveći broj štićenika ima različite oblike mentalnih ili fizičkih oštećenja, a postoje i slučajevi cerebralne paralize te Daunovog sindroma. "Radimo s njima individualno i u grupi kroz igre za poticanje mašte i kreativnosti, kako bi oni stekli veće povjerenje u sebe, obogatili emocionalni život i smanjili osjećaj usamljenosti", kaže Zdenka Krpan, socijalna radnica koja radi sa štićenicima. Dodaje kako su u proteklom periodu učinjeni veliki pomaci u njhovoj socijalizaciji. "Pomažemo djeci da razviju kognitivne spososbnosti, da nauče pisati, brojati, crtati, da razviju emocije, samopouzdanje, sigurnost i socijalne vještine kako bi što normalnije kontaktirali s okolinom. Najveća nagrada nam je njihov osmijeh, jer i mi smo sretni kada su oni sretni", kaže ona.

Blažević dodaje kako su od lokalnih vlasti dobili prostorije na korištenje te da se najvećim dijelom finansiraju zahvaljujući donacijama i projektima kod međunarodnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije