Gradovi

Imovina Univerziteta u Bihaću na udaru sudskih izvršitelja

Imovina Univerziteta u Bihaću na udaru sudskih izvršitelja
Foto: N.N. | Imovina Univerziteta u Bihaću na udaru sudskih izvršitelja

BIHAĆ - Imovina Univerziteta u Bihaću na udaru je sudske pljenidbe i prodaje kako bi na taj način bila izmirena dugovanja prema uposlenicima ove visokoškolske ustanove koji sudskim putem traže isplatu zaostalih dugova.

Na ovo je upozorio Rektorat Univerziteta te zatražio od osnivača, Vlade i Skupštine USK, zaštitu imovine. Dekan Biotehničkog fakulteta u Bihaću Husein Vilić ističe kako je vrijedna imovina tog fakulteta nedavno prodata kako bi se po pravosnažnim i izvršnim sudskim presudama namirila dugovanja nekoliko redovnih i vanrednih profesora. Oni su tužili fakultet tražeći da im se ranija novčana dugovanja po osnovu nepoštivanja kolektivnog ugovora nadoknade.

"Zahtijevali su da prodamo presu za cijeđenje ulja koju posjedujemo i sud je u drugostepenom postupku presudio u njihovu korist. Tako je presa koja košta oko 320.000 maraka prodata za nekih dvadesetak hiljada maraka kako bi se isplatio dug, što je nepojmljivo i dovodi u pitanje naš dalji rad i aktivnosti", istakao je Vilić.

Sa sličnim problemom susreo se i Tehnički fakultet u Bihaću, koji je tužen za iznos od oko 20.000 maraka, a tužioci su tražili da se naplate kroz prodaju četiri CNC mašine i dva robota u vlasništvu fakulteta.

"Na sreću, uspjeli smo spriječiti prodaju ove vrijedne imovine čija vrijednost je višemilionska. Također treba istaći kako su mašine nabavljene prije nekoliko godina preko kredita koji je obezbijedila Austrija i koji se još vraća", kaže Atir Hodžić, rektor tog fakulteta.

Prema riječima Fadila Islamovića, dekana Univerziteta u Bihaću, ovi problemi su posljedica toga što još nije potpisan novi kolektivni ugovor radnika u visokom obrazovanju s Vladom USK, što otvara prostor za brojne mahinacije.

"Ukoliko se svi naplatimo na ovakav način, šta će ostati od Univerziteta, jednostavno ga neće biti. Na ovakav način samo siječemo granu na kojoj sjedimo", kazao je Islamović. On dodaje kako su neki sudski postupci završili i u korist Univerziteta, te da postoji značajan broj sudskih postupaka koji su u toku. Procjenjuje se kako samo glavnica po osnovu tih potraživanja iznosi oko 800.000 maraka ne računajući zatezne kamate i sudske postupke koji prate samo sudska izvršenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije