Gradovi

Izmještanje migranata s bihaćkih ulica: Lipa u petak prima prve stanare

Izmještanje migranata s bihaćkih ulica: Lipa u petak prima prve stanare
Foto: N.N. | Izmještanje migranata s bihaćkih ulica: Lipa sutra prima prve stanare

BIHAĆ - Prihvatni centar na lokalitetu Lipa, nadomak Bihaća, primiće u petak svoje prve stanare i tog dana će započeti izmještanje migranata s gradskih ulica u novoformirano šatorsko naselje.

Ovo je potvrdio gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, istakavši kako se višesedmična izgradnja kampa privodi kraju.

"Radove je usporilo to što kamp mora ispunjavati sve kriterijume međunarodnih organizacija koje brinu o migrantima. Gradska uprava je ispunila ono što se od nas zahtijevalo, pripremili smo zemljište, uredili pristupni put te osigurali snabdijevanje vodom i električnom energijom, kao i odvodnju otpadnih voda", kazao je Fazlić.

Prema njegovim riječima, svi ovi radovi finansirani su sredstvima koja su osigurali grad Bihać i Vlada USK, dok će se sve preostale aktivnosti u vezi s održavanjem kampa i brigom o migrantima finansirati iz međunarodnih sredstava, a o samom kampu brinuće Međunarodna organizacija za migracije (IOM). 

Fazlić je istakao kako će prvi stanovnici kampa biti migranti iz gradskog područja koji nemaju smještaj, već borave na otvorenom ili u napuštenim objektima, a procjene su kako takvih ima oko 1.500. 

On je dodao kako je zbog globalne situacije u vezi s pandemijom virusa korona zaustavljen masovni dolazak migranata na prostore USK.

"Ako ima nešto dobro u svjetlu ove pandemije, to je da smo uspjeli nekako iskontrolisati krizu s migrantima. Situacija bi bila neuporedivo gora da Grčka, Bugarska, Srbija i Crna Gora nisu zaustavile njihovo kretanje. Promijenio se i stav Republike Srpske po tom pitanju, a otvorili su se i neki međunarodni fondovi", tvrdi Fazlić.

Prema njegovim riječima, premještanjem migranata u novoizgrađeni centar rasteretiće se urbano područje Bihaća, te omogućiti efikasnija bezbjednosna i zdravstvena kontrola migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije