Gradovi

Izmještena deponija mangana

Izmještena deponija mangana
Foto: N.N. | Izmještena deponija mangana
Zlatan Čekić

BOSANSKA KRUPA - Protesti mještana Bosanske Otoke, varošice nadomak Bosanske Krupe, zbog deponije mangana u blizini njihovih kuća, napokon su urodili plodom i ona je ovih dana uklonjena.

Prema riječima predstavnice mještana Suade Akmadžić, učinjeno je to po naredbi federalnih inspektora za rudarstvo i zaštitu okoliša, koji su uvažili primjedbe mještana i ustanovili kako se deponija nalazi na neuslovnoj lokaciji te naredili da se ona izmjesti na drugo mjesto.

"Vjerujte, ovo je kao da smo se rodili po drugi put, napokon smo prodisali punim plućima. Deponija je predstavljala veliki ekološki i zdravstveni problem", istakla je Akmadžićeva.

Inače, mangan je na lokaciju željezničke stanice u Bosanskoj Otoci dovožen iz Bužima, gdje se vrši eksploatacija ove rijetke rude. Potom je utovarivan u željezničke vagone i transportovan na tržište.

U Rudniku mangana u Bužimu kažu kako se deponovanje te rude obavljalo na osnovu dogovora s ŽFBiH, u čijem se vlasništvu nalazi zemljište gdje se nalazila deponija.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije