Gradovi

Jerinić donio darove bebi: Milica stiže kući, čeka je sedmogodišnji brat

Jerinić donio darove bebi: Milica stiže kući, čeka je sedmogodišnji brat
Foto: Sanja Čakarević | Jerinić donio darove bebi: Milica stiže kući, čeka je sedmogodišnji brat

DOBOJ - Nakon hitnog carskog reza prvog dana ove godine, koji se završio uspješno, Milica Kurtinović iz Ritešića je postala nova stanovnica Doboja, kojoj je gradonačelnik Boris Jerinić tri dana nakon dolaska na svijet uručio darove.

Miličina majka Ljubica Kurtinović podijelila je s medijima svoja iskustva sa porođaja.

"Svi su se trudili oko mene i, hvala Bogu, oni su mi spasili bebu. Kako smo svi očekivali curicu, stvarno je sreća velika. Beba je teška 2.210 grama. Kod kuće imam sina od sedam godina", priča Ljubica, te na naše pitanje da li se raduje sestrinom dolasku, uz osmijeh kaže da se raduje, ali da se maminom dolasku raduje više.

Nakon što je majci uručio buket cvijeća i novčani dar u iznosu od 1.000 KM, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić uzeo je Milicu u naručje.

"Ja prvenstveno želim da čestitam njenim roditeljima Ljubici i Radetu, svakako i bratu, vjerujem da je velika radost. Naravno, radujemo se svakom rođenju u Doboju i dobojskoj regiji. Evo već je u neku tradiciju prešlo da prvorođenoj bebi uručimo darove. Nije bila prilika ranije zato što se gospođa Ljubica porodila na carski rez, ali evo nikada nije kasno, bitno je da nam se djeca rađaju", izjavio je Jerinić.

Prvog dana 2024. osim Milice u dobojskom porodilištu rodila se još jedna beba, a dr Gordana Sredanović, načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo u bolnici "Sveti apostol Luka", kaže da svih 365 dana u godini rade punom parom.

"Mi radimo kao dragstor, 24 časa, na našu radost. Do sada smo obavili već 16 porođaja, imamo dosta porođaja, ali ja vam ne mogu reći da li će se taj trend nastaviti, kod nas se nikada ne zna. Imate jedan dan kada ima sedam-osam porođaja, pa onda jedan dan zatišje, ali takav je naš posao... Imali smo dosta posla u 2023, nažalost za deset porođaja manje u odnosu na 2022, ali održavamo taj trend, nije u velikom padu. Ukupan broj porođaja je bio 1.131, s tim što je od ukupnog broja 12 blizanačkih trudnoća završeno uspješno, pa imamo 1.143 novorođene bebe", navela je Sredanovićeva.

U porodilištu ima mnogo posla, ali se već duže vrijeme suočavaju sa problemom nedostatka kadra, odnosno babica.

"U dogovoru sa Medicinskom školom je upisano jedno odjeljenje, ali proći će četiri godine dok oni završe. Nama već u ovoj, tekućoj godini četiri sestre odlaze, što u penziju, što rješavaju neka svoja životna pitanja, tako da nam je jako veliki problem nedostatak kadra. Posao je stresan, jako odgovoran, nije u pitanju jedan život, nego dva života i tu smo najosjetljiviji, najranjiviji", rekla je Sanja Gavrić, glavna sestra u porodilištu, te na naše pitanje kome je veći stres porođaj carskim rezom kao u slučaju prve dobojske bebe, odgovara:

"Mislim da je porodilji manje stresno nego ljekarima i sestrama, mislim svima je, ali sestrama da. Kada se završi, sve je odlično, a kada nešto ne ide baš kako treba, onda je veliki problem."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije