Gradovi

Kamp "Vučjak" neće biti zatvoren

Kamp "Vučjak" neće biti zatvoren
Foto: Arhiva | Kamp "Vučjak" neće biti zatvoren

BIHAĆ - Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, rekao je u petak da prihvatni kamp "Vučjak" i dalje ostaje i tim je demantovao informacije koje su objavili pojedini mediji da će u narednih sedam dana doći do zatvaranja prihvatnog kampa, te da će oko 800 migranata koji borave tamo, biti prebačeni u druge prihvatne centre.

"Bez obzira na zahtjeve koji smo čuli ovih dana, a odnose se na zatvaranje Vučjaka, on ostaje dok se ne odredi nova lokacija unutar BiH i ne dolazi u obzir da migranti budu prebačeni u Biru, Boriće ili Sedru. Mi smo pokrenuli aktivnosti kako bismo ovaj problem riješili i Gradsko vijeće je odredilo lokaciju Lipa. Nama kamp i dalje treba jer migranti svaku noć dolaze i ukoliko ne bude Vučjaka imati ćemo deset 'Vučjaka' u centru Bihaća i to je nedopustivo. Gradsko vijeće Bihaća predložilo je lokaciju Lipa i sada je na nivou države da nađe cjelovito riješenje“, kazao je Fazlić.

Podsjećamo, privremenu lokaciju za smještanje migranata na Vučjaku, odredile su polovinom ove godine gradske vlasti u Bihaću kako bi se tamo prebacili brojni migranti koji su boravili u gradskom jezgru.

Međunarodne organizacije su odbile finansirati ovaj kamp zbog toga što je formiran na lokalitetu gdje se ranije nalazila deponija, a čitav prostor je okružen minskim poljima zaostalim iz proteklog rata.

Zvanično zatvaranje Vučjaka prije nekoliko dana zatražio je i šef delegacije Evropske unije i njen specijalni predstavnik u Bosni i Hercegovini, Johan Satler, prilikom posjete Bihaću i Unsko sanskom kantonu.

Pad temperature i kišovito vrijeme učinili su uslove na Vučjaku skoro neizdrživim i prijeti humanitarna katastrofa ukoliko se za migrante ubrzo ne pronađe adekvatna lokacija gdje će moći boraviti.

Predsjednik Crvenog krsta USK, Husein Kličić, ističe kako migranti borave u šatorima na temperaturama koje se približavaju nultom podioku.

Prema njegovim riječima, volonteri te humanitarne organizacije su proteklih dana migrantima podijelili toplu odjeću i ćebad, a zahvaljujući donatorima, omogućen je dalji rad javne kuhinje koja za migrante dnevno priprema po dva topla obroka. Problem predstavlja i što ugovori s objektima Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, u kojima boravi najveći broj ilegalnih stranih državljana, ističu polovinom novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije