Gradovi

Katolički školski centar u teškoj situaciji

Katolički školski centar u teškoj situaciji
Foto: N.N. | Katolički školski centar u teškoj situaciji

BIHAĆ - Nastavno osoblje i učenici Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao Drugi" u Bihaću ukazali su okupljanjem u popodnevnim satima proteklog četvrtka na tešku situaciju u kojoj se već duže vrijeme nalazi ova obrazovna ustanova. Istaknuto je da bi, ukoliko se ubrzo ne pronađe rješenje finansiranja, ovaj školski centar mogao prestati da postoji.

"Očekujemo da će Vlada USK konačno obratiti pažnju na ovu djecu i da će se već jednom pronaći rješenje ovog problema, zbog kojeg su u neizvjesnosti naša djeca, a i mi s njima", kazala je Amela Šimić, predsjednica Vijeća roditelja ove ustanove. Direktor KŠC "Ivan Pavao Drugi" Vedran Mihić još jednom je apelovao da se kroz budžetsko finansiranje riješi problem Centra.

Ova obrazovna ustanova se već duže vrijeme nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, a zaposlenicima se duguje sedam ličnih dohodaka i toplih obroka. Problemi su započeli prije dvije godine, kada je Ministarstvo obrazovanja USK odlučilo da uskrati finansiranje Srednje medicinske škole, koja djeluje u okviru tog školskog centra, čiji je rad započeo prije pet godina.

Obrazloženo je to time da za funkcionisanje te škole ne postoji javni interes te je ukinuto njeno budžetsko finansiranje, a svi troškovi prebačeni su na osnivača, odnosno Banjalučku biskupiju. Inače, u sklopu Centra već dugi niz godina djeluju osnovna škola i Gimnazija, a njihov rad se nesmetano finansira iz kantonalnog budžeta. 

Mihić kaže kako im na godišnjem nivou nedostaje oko 300.000 maraka kako bi mogli nesmetano funkcionisati te ističe kako su u proteklom periodu obavili niz razgovora s predstavnicima vlasti i nadležnih institucija, da je bilo raznih obećanja i da ona nisu realizovana.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije