Gradovi

Ključ odolijeva koroni, nema nijedan zaraženi

Ključ odolijeva koroni, nema nijedan zaraženi
Foto: N.N. | Ključ odlijeva koroni, nema nijedan zaraženi

KLJUČ- Od osam gradova i općina u Unsko sanskom kantonu, Ključ je jedina lokalna zajednica u kojoj do sada nije evidentiran niti jedan slučaj da je neko zaražen virusom korona.

Načelnik ove male općine, Nedžad Zukanović, smatra kako tome doprinosi činjenica da je savjest građana na jednom visokom nivou, te se najveći broj njih pridržava propisanih higijensko epidemioloških i zaštitnih mjera.

 „Za sada nemamo niti jednog zaraženog, ali niko sa sigurnošću ne može prognozirati da će se takvo stanje održati i u budućem periodu. Do sada smo položili ispit i svim odgovornim u lancu onih koji brinu o zdravstvenoj situaciji, od običnih građana do zdravstvenih radnika, upućujem zahvalnost“, kazao je Zukanović za „Nezavisne“.

 Načelnica Higijensko epidemiološke slzužbe u lokalnom Domu zdravlja, Aida Kurbegović, kaže kako u ovoj zdravstvenoj ustanovi, otkako su uvedene, do sada nisu popuštale restriktivne i sigurnosne mjere zaštite.

 „Kod nas niti u jednom trenutku s radom nije prestao trijažni punkt, a za sve zdravstvene radnike obavezno je nošenje uniformi, vizira i zaštitnih maski i o tome se vodi računa. Kod prijema pacijenata strogo se pazi, mjeri im se temperatura i vrši dezinfekcija“, dodaje Kurbegovićeva.

Dodaje kako je pravovremeno provođenje mjera prevencije i dobra saradnja svih nadležnih aktera na nivou lokalne zajednice, vjerovatno uticala na povoljnu epidemiološku situaciju.

Prema njenim riječima, do sada je na korona virus testirano više od 230 građana Ključa i svi prispjeli rezultati testova bili su negativni.

Za razliku od Ključa, u ostalim lokalnim zajednicama na području USK situacija je sve nepovoljnija, tako da su trenutno kovidom inficirane 84 osobe, a ukupan broj do sada zaraženih iznosi 84.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije