Gradovi

Komisija USK-a: Prvo procjena situacije u zdravstvu, pa reforme

Komisija USK-a: Prvo procjena situacije u zdravstvu, pa reforme
Foto: N.N. | Komisija USK-a: Prvo procjena situacije u zdravstvu, pa reforme

BIHAĆ - Komisija za reformu zdravstva, koju je oformila Vlada Unsko-sanskog kantona, započela je danas aktivnosti s ciljem da se detaljno snimi stanje u ovdašnjem zdravstvu te predlože reformske mjere.

Predsjednik ove komisije Hajrudin Halilović kaže kako će u naredna tri mjeseca posjetiti sve zdravstvene ustanove koje djeluju na području ovog kantona.

"Naš zadatak je da utvrdimo trenutno stanje u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, javnim apotekama i lječilištu 'Gata' te da identifikujemo stvarne probleme. Također, razgovaraćemo s predstavnicima vlasti u svim lokalnim zajednicama, pacijentima, nevladinim udruženjima i građanima, kako bismo otkrili ono što ih muči u oblasti zdravstvene zaštite", istakao je Halilović.

Prema njegovim riječima, jedan od glavnih zadataka biće da pronađu modele ušteda u ovdašnjem zdravstvenom sistemu, koji je izuzetno skup i neučinkovit.

"Namjera nam je da prikažemo realno stanje i predložimo mjere bez obzira na to koliko će one biti bolne. Menadžmenti svih zdravstvenih ustanova su obavezani na saradnju i ja očekujem da tu neće biti problema", kazao je Halilović.

Zdravstveni sistem u Unsko-sanskom kantonu opterećen je brojnim problemima, među kojima je najveći neadekvatni sistem finansiranja ove oblasti. Zdravstvene ustanove u ovom kantonu iz godine u godinu posluju sa sve većim gubicima, a najveći gubitaš je Kantonalna bolnica u Bihaću, čija ukupna dugovanja iznose oko 12,5 miliona maraka.

U nezavidnoj situaciji se nalazi i Opća bolnica u Sanskom Mostu, koja zbog malog broja zdravstvenih osiguranika posluje na rubu egzistencije, ali i skoro svi domovi zdravlja. Zdravstvo opterećuju i sve manji broj zdravstvenih osiguranika, loša i zastarjela oprema te brojni drugi problemi.

Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako je ovo nastavak aktivnosti koje provodi Vlada kojoj je na čelu s ciljem da se skenira stvarno stanje u različitim oblastima, kako bi se potom planirale i predložile reformske politike.

"Ova vlada je odlučna da ne bježi od problema i da ih rješava na sistemski način. Reformski zahvati možda nisu popularni, ali su nužni kako bi se popravile i pokrenule stvari", kazao je Ružnić.

Podsjećamo kako je prije nekoliko mjeseci stručna komisija u oblasti obrazovanja utvrdila da na području USK, zbog rapidnog smanjenja broja učenika u školama, 229 učitelja i nastavnika predstavlja tehnološki višak te je predloženo zatvaranje ili fuzija 39 školskih ustanova. 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije