Gradovi

Lipa uskoro dobija stanare

Lipa uskoro dobija stanare
Foto: N.N. | Lipa uskoro dobija stanare

BIHAĆ - Prihvatni kamp na lokalitetu Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća, u narednih dan ili dva biće u punoj funkciji nakon što su tokom vikenda postavljeni šatori u kojima će boraviti migranti.

Kako je istakao gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, radi se o šatorima površine 800 i 1.000 metara kvadratnih, s krevetima i sistemom grijanja.

"Cilj je samo jedan, a to je završiti radove u što kraćem roku, kako bismo sklonili migrante s ulica Bihaća. Radovi idu predviđenom dinamikom i vremenski uslovi su daleko povoljniji nego što je to bilo prije nekoliko dana. Ovo je veliko gradilište gdje rade naše domaće firme i preduzeća i pohvalno je da su svi rokovi ispoštovani i svi su zadovoljni izvedenim radovima", kazao je Fazlić.

Prema njegovim riječima, gradske vlasti su izdvojile 50.000 maraka za uređenje lokacije, a podršku su dale kantonalna i federalne vlada te Ministarstvo sigurnosti BiH.

On je pojasnio kako je grad Bihać preuzeo obavezu pripremanja parcele, te da su obavljeni sanacija i uređenje pristupnog puta, zatim nivelisanje i drenaža lokaliteta, izgradnja zaštitne ograde, obezbjeđivanje pitke vode i prečistača za fekalije, te usluge odvoza smeća.

Unsko-sanski kanton će realizirati aktivnosti izmještanja migranata s ilegalnih lokacija i mjere njihove zdravstvene zaštite, dok će Međunarodna organizacija za migracije (IOM) upravljati prihvatnim centrom. Planirano je da odmah po završetku svih potrebnih radova započne izmještanje oko 1.500 migranata s ulica Bihaća u novoformirani kamp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije