Gradovi

Ljekari iz USK pokušaće sami da sašiju zaštitna odijela

Ljekari iz USK pokušaće sami da sašiju zaštitna odijela
Foto: N.N. | Ljekari iz USK pokušaće sami da sašiju zaštitna odijela

BIHAĆ - Zdravstvenim radnicima u Unsko-sanskom kantonu nedostaje neophodna medicinska i zaštitna oprema u borbi protiv virusa korona, upozorili su iz Sindikata ljekara USK.

Prema riječima Amira Rekića, predsjednika ovog sindikata, u ovome trenutku najvažnije je adekvatno zaštititi medicinske radnike jer bi u slučaju da se zaraza pojavi u zdravstvenim ustanovama, to moglo imati katastrofalne posljedice. Direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić kaže da je pomoć koju su do sada dobili nedovoljna i da se snalaze kako znaju i umiju.

"Imamo problem sa zaštitnom opremom jer se ne može nigdje nabaviti. Ovih dana uspjeli smo u saradnji s našim privrednicima nabaviti adekvatan materijal pa ćemo pokušati sami sebi sašiti zaštitna odijela", kazao je Havić.

Prema njegovim riječima, na raspolaganju imaju svega pet ispravnih respiratora, što je nedovoljan broj u slučaju da se pojavi veći broj teških slučajeva.

Potvrdio je kako su pokrenuli nabavku neophodnog laboratorijskog uređaja koji će omogućiti da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi vrši testiranje na virus korona, a u te svrhe Kantonalni štab civilne zaštite USK im je odobrio 175.000 maraka. "Trenutno mi nemamo tehničke mogućnosti da vršimo testiranja i da sve uzorke uzete od osoba za koje se sumnja da su zaražene šaljemo u Kliničko-univerzitetski centar u Sarajevo. Potrebna nam je dodatna oprema koju bismo nadogradili na aparat koji posjedujemo, jer sada ne možemo obavljati testiranja. Međutim, tom nadogradnjom i dobijanjem testova moći ćemo i sami to raditi. Procjene su kako ćemo u narednih desetak dana stvoriti uslove za to", istakao je Havić.

Prema njegovim riječima, uspostava sistema testiranja na korona virus je od posebnog značaja za Unsko-sanski kanton zbog uštede vremena i efikasnosti. Inače, zbog toga što je bila u kontaktu sa zaraženim pacijentom i sumnje da bi mogla biti zaražena virusom korona, testirana je i jedna medicinske sestra i njen uzorak poslat je u Sarajevo.

Ovo je potvrdila epidemiolog Zerina Mulabdić, istakavši kako treba sačekati rezultate testiranja i ne praviti paniku.

"Kad dođe rezultat planiraćemo mjere. Ukoliko test bude pozitivan moraćemo sve kontakte staviti u izolaciju, ali kažem - treba pričekati", istakla je Mulabdićeva.

Ona je potvrdila kako je Kantonalnoj bolnici u Bihaću iz Sarajeva stiglo 900 testnih uzoraka i da će oni biti podijeljeni svim domovima zdravlja u USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije